Tresc WII 2007.doc

(83 KB) Pobierz
WYDZIAŁ MECHANICZNY

4

 

Opracował: B. Ziółkowski                                                                                                 wersja na s. zimowy 2007 (poprawiona 31.12.2007)

Materiałoznawstwo II  

Wydział Mechaniczny, kierunek Transport  2007/2008 semestr zimowy

(studia dzienne, rok I – Wrocław i filia Jelenia Góra)

 

Zakres materiału wyłożony na wykładzie i wymagany na egzaminie

(zagadnienia, pytania i wskazówki, zalecana literatura)

 

I. Podstawy obróbki cieplnej na przykładzie stopów żelaza z węglem

(literatura zalecana [1], tzn. R. Haimann, Metaloznawstwo, skrypt P.Wr., Wrocław 1980)

(ten fragment wykładu ma charakter „logiczny” i będzie preferowany na egzaminie)

 

  1.    Przemiana perlit-austenit (dyfuzyjna)- zarodkowanie, wzrost zarodków, problem otrzymywania austenitu jednorodnego.

  1.1. Rozrost ziarna austenitu – pojęcia: stal drobnoziarnista i gruboziarnista. Wpływ wielkości ziarna na właściwości.

  2.    Przemiana austenit-perlit (przemiana dyfuzyjna),

  - zarodkowanie, powstawanie i wzrost kolonii perlitu (dlaczego powstaje struktura płytkowa?),

  - kinetyka przemiany, szybkość przemiany v = f(DT),

  - wykres izotermicznego rozpadu austenitu (CTPi) dla stali eutektoidalnej,

              - różnice w strukturze i właściwościach w zależności od przechłodzenia.

  3.    Przemiana martenzytyczna przechłodzonego austenitu (przemiana bezdyfuzyjna, alotropowa ( czego w co?),

              - warunek, przebieg i kinetyka przemiany (dlaczego przemiana wymaga ciągłego wzrostu przechłodzenia?),

              - powstawanie i orientacja płytek (igieł) martenzytu (od czego zależy ich wielkość? i dlaczego określona orientacja?),

              - stopień tetragonalności martenzytu (przesyconego ferrytu) przyczyna zjawiska i konsekwencje,

              - temperatury Ms i Mf = f(%C), austenit nieprzemieniony (od czego zależy jego ilość?),

              - właściwości martenzytu (co to jest martenzyt?), wpływ zawartości węgla na twardość martenzytu, jakie mechanizmy

                 (czynniki) powodują jego umocnienie?

  5.    Przemiana bainityczna przechłodzonego austenitu,

              - warunki i przebieg przemiany w górnym i dolnym zakresie temperatur,

              - morfologia i właściwości bainitu górnego i dolnego

  6.    Wykresy CTPi dla stali nieeutektoidalnych,

              - quasieutektoid - warunki powstawania, budowa i zawartość C, wpływ jego obecności na strukturę i właściwości stali,

  7.    Wykresy CTPc i ich znaczenie praktyczne, różnice w stosunku do CTPi,

  8.    Procesy zachodzące w trakcie odpuszczania stali zahartowanej na martenzyt.

         Stadia odpuszczania na przykładzie krzywej dylatometrycznej i krzywej zmiany twardości.

  9.    Martenzyt odpuszczania (I stadium odpuszczania)

  - morfologia struktury (definicja),

  - od czego zależy temperatura początku jego powstawania,

  - właściwości; dlaczego twardość martenzytu odpuszczania nie różni się istotnie od twardości martenzytu hartowania

    (zamiana sposobu umocnienia – zamiast silnego przesycenia działa umocnienie wydzieleniowe).

10.    Rozpad austenitu nieprzemienionego (II stadium odpuszczania struktura jest nadal martenzytem odpuszczania),

              - przyczyny, mechanizm, morfologia powstałej struktury oraz właściwości.

11.    Trostyt odpuszczania (III stadium),

  - morfologia struktury, przyczyna i proces (mechanizm) powstawania, właściwości.

12.    Sorbit odpuszczania (IV stadium),

  - morfologia struktury, przyczyna i proces powstawania, właściwości.

13.    Rekrystalizacja zgniotu fazowego (całkowita powyżej ok. 650 ºC, tzn. znika iglasta pomartenzytyczna struktura ferrytu),

  - temperatura, zmiany struktury, jaki proces odpuszczania zachodzi równolegle,

  - morfologia, właściwości i nazwa powstałej struktury (sferoidyt)

14.    Technologiczny podział temperatur odpuszczania na: niskie, średnie i wysokie,

  - zakres temperatur, struktura, właściwości i typowe zastosowania,

    (uwzględnić punkt odniesienia, tzn. stan wyjściowy materiału, np. po normalizowaniu).

15.    Prawidłowe temperatury hartowania (tzn. austenityzowania przed hartowaniem) stali przed- i zaeutektoidalnych,

              - uzasadnienie prawidłowej struktury wyjściowej (przed hartowaniem),

              - uzasadnienie prawidłowej temperatury hartowania stali zaeutektoidalnych.

{16}. Wybrane zagadnienia technologii obróbki cieplnej,

              - ośrodki chłodzące -przebieg krzywych chłodzenia (idealne i rzeczywiste),

              - sposoby hartowania (uwzględnić przebieg chłodzenia powierzchni i rdzenia przedmiotu)

                            - hartowanie zwykłe oraz z podchładzaniem (zalety i wady),

                            - hartowanie w dwóch ośrodkach (zalety i wady),

                            - hartowanie stopniowe (zalety i wady),

                            - hartowanie izotermiczne (np. na bainit dolny) - zalety i wady

17. Hartowność

-definicja, założenia (tzn. twardość strefy półmartenzytycznej = f (%C),

- średnica krytyczna Dk oraz idealna średnica krytyczna D¥ ;nomogramy Grossmana,

- próba Jominy¢iego pomiaru hartowności (założenia próby),

- krzywa i pasmo hartowności,

- nomogramy do wyznaczania D¥ dla różnych od 50% udziałów martenzytu.

18. Rodzaje wyżarzania (głównie: zupełne, normalizujące, sferoidyzujące)

              - parametry, cele, otrzymane struktury i właściwości,

              - różnice w strukturze po wyżarzaniu zupełnym i normalizującym (uwaga: quasieutektoid!).

19. Hartowanie powierzchniowe,

- cel, zawartość węgla, sposoby hartowania,

- struktura rdzenia czyli stan wyjściowy przed hartowaniem powierzchniowym (normalizowanie lub sorbit odp. - dlaczego?)

- prawidłowa struktura powierzchni po hartowaniu i odpuszczaniu.

20. Obróbka cieplno - chemiczna,

              - nawęglanie,

                            - cel, zawartość węgla w rdzeniu i na powierzchni, sposoby nawęglania, potencjał węglowy,

                            - obróbka cieplna po nawęglaniu - dlaczego są problemy?,

                            - prawidłowe struktury i właściwości rdzenia i powierzchni,

              - azotowanie,

                            - cel, zawartość węgla i dodatków stopowych, struktura, sposoby i temperatura azotowania,

                            - obróbka cieplna przed azotowaniem,

                            - prawidłowa struktura i właściwości rdzenia i powierzchni,

              {- inne przykłady obróbki cieplno chemicznej - ogólnie }

- porównanie wad i zalet hartowania powierzchniowego, nawęglania i azotowania.

 

II. Wpływ dodatków stopowych na właściwości i obróbkę cieplną stali

(literatura zalecana [1], [2] lub [2a])

(ten fragment wykładu ma również charakter „logiczny” i będzie preferowany na egzaminie)

 

  1. Wpływ dodatków stopowych na wykres równowagi – wykresy z poszerzonym, otwartym i zamkniętym polem austenitu.

  2. Fazy występujące w stalach stopowych,

- ferryt stopowy – wpływ dodatków stopowych na własności ferrytu (głównie: Mn, Cr, Si, Ni),

- austenit stopowy – wpływ dodatków stopowych na własności austenitu (bardziej ogólnie),

- cementyt stopowy - wpływ dodatków stopowych na trwałość cementytu (np. Mn i Cr kontra Si i Ni),

- węgliki w stalach stopowych; {podział na klasy wg Goldschmidt¢a}, trwałość węglików, węgliki proste i złożone.

- {fazy międzymetaliczne Fe-M, M-M (występujące zwykle przy niewielkich zawartościach węgla)},

  3. Wpływ dodatków stopowych na przemiany przechłodzonego austenitu (wykres CTPi, Ms i Mf, austenit nieprzemieniony)

  4. Wpływ dodatków stopowych na hartowność stali (ogólnie plus metoda obliczeniowa Grossmana)

  5. Wpływ dodatków stopowych na przebieg procesów odpuszczania stali,

              - rozdzielić ten wpływ na temperatury niższe lub wyższe od około 450°C (początek zauważalnej dyfuzji M),

              - zjawisko twardości wtórnej (wyjaśnić przyczynę, jakie pierwiastki i dlaczego ją umożliwiają?).

  6. Nieodwracalna i odwracalna kruchość odpuszczania stali (jak unikać konsekwencji tych kruchości?)

 

III. Klasyfikacja, właściwości i zastosowanie stali

(literatura zalecana: dostarczone na wykładzie materiały, [2a], inne podręczniki wydane po 2002 roku)

 

   1. Klasyfikacje stali i staliw

         - klasyfikacja według struktury w stanie równowagi:

                            - przedeutektoidalne, eutektoidalne, zaeutektoidalne, ledeburytyczne, ferrytyczne, austenityczne,

         - klasyfikacja według struktury po normalizowaniu (chłodzeniu na powietrzu):

                            - perlityczne, bainityczne, martenzytyczne, austenityczne,

         - klasyfikacja na podstawie składu chemicznego: niestopowe, stopowe (nisko-, średnio- i wysokostopowe)

- klasyfikacja na klasy jakości (PN-EN 100020):

- jakościowe, specjalne (klasa podstawowe od 2003 nie istnieje)

- klasyfikacja ze względu na zastosowanie:

- ...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin