Sk�adniki: 3 kg p�ucek ciel�cych 3 kg serc ciel�cych (mog� by� wo�owe) 2 kg podgardla (raczej t�uste) 3 kg kaszy gryczanej pra�onej ziele angielskie (zmielone) pieprz czarny zmielony majeranek s�l no i oczywi�cie kie�ba�nica Wykonanie: P�ucka, serca i podgardle ugotowa� w osolonej wodzie (ja gotuj� partiami, aby nie zosta�o za du�o wywaru u�ywanego do gotowania kaszy). Ostudzi� i usun�� cz�ci kt�re nam nie odpowiadaj� (tchawica, ewentualnie �y�y itp, ja praktycznie zostawiam ca�o�� bo lubi� jak czasami co� na z�bku chrupnie. Nast�pnie zmieli� na drobnych oczkach ja mam 3 mm. W wywarze gotujemy kasz� gryczan� (ma by� taka jak� si� lubi, chodzi o twardo��). Po ugotowaniu dodajemy kasz� do zmielonego mi�ska i czekamy a� mo�na b�dzie tam wsadzi� �apki. Sypiemy majeranek, ziele, pieprz i s�l do smaku (mamy produkt prawie finalny wi�c jak doprawimy tak b�dzie) Nie pozwalamy masie wystygn��, powinna by� lekko ciep�a aby kasza nie porwa�a kiszki. Nape�niamy kiszki dziel�c na najbardziej odpowiadaj�ce odcinki, tak jednak aby �atwo mo�na by�o wyci�ga� z garnka (ja osobi�cie robi� 4 oko�o 15 cm odcinki, w jednym wianuszku, takie dla mnie optymalne porcje. Gotujemy w du�ym garnku wod�. Wk�adamy po wianuszku i gotujemy ok 2 minut (chodzi tutaj w�a�ciwie o kiszk� i �adne zespolenie ca�o�ci). To by by�o na tyle; najlepiej smakuje podsma�ana razem z cebulk�, ale na ch�odno te�.
szymon1047