Słonina wędzona 2.pdf

(131 KB) Pobierz
349205971 UNPDF
1 Słonina – 5,0 kg
2 Sól – 0,30 kg
3. Pieprz – 0,01 kg
Słoninę pokrajad na protokąty o wymiarach 20 x 10-15 cm Grubod kawałków nie powinna byd
mniejza niż 2,5 cm Na dno naczynia naypad gruboziarnitej oli, na to układad połcie łoniny
natarte olą z pieprzem, wierzch zaypad także olą Przekładad łoninę co 5 dni Po 2 tygodniach
łoninę wyjąd, opłukad w zimnej, bieżącej wodzie, założyd pętelki ze zpagatu lub haki „-ki” Suzyd 4-
5 godzin i wędzid 3-5 dni zimnym dymem, aż nabierze barwy złotawej.
Produkt trwały
Autorzy: Tadeusz Barowicz i Wojciech Tatarczuch
Nadełał Maxell
Zgłoś jeśli naruszono regulamin