Bakłażanowe ślimaczki.doc

(21 KB) Pobierz
Bakłażanowe ślimaczki

Bakłażanowe ślimaczki

Składniki:

·         1 łodyga selera naciowego

·         1 marchew

·         1 cebula

·         1 ząbek czosnku

·         6 łyżek oliwy

·         1 łyżka koncentratu pomidorowego

·         450 ml bulionu

·         400 g pomidorów z puszki

·         po 1 łyżeczce tymianki i oregano

·         sól, pieprz

·         50 g wędzonego boczku

·         400 g mielonego mięsa

·         2 bakłażany

 

Przygotowanie:

 Seler, marchew obrać, pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić, zeszklić na patelni. Dodać koncentrat, pomidory i bulion. Gotować ok. 20 min na małum ogniu.

 Sos doprawić ziołami, solą i pieprzem.

 Boczek pokroić w kostkę, wytopić na łyżce oleju.

 Dodać mięso mielone, smażyć; Dodać 1/4 sosu pomidorowego, seler, marchew. Doprawić.

 Piekarnik rozgrzać do 180 stopni

 Bakłażany umyć, pokroić w plastry, podsmarzyć z obu stron na oliwie, osączyć ręcznikiem papierowym. Wyłożyć na nie porcje farszu, zwinąć, spiąć wykałaczkami, wlać resztę sosu, piec ok 25 min. w naczyniu żaroodpornym.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin