Składniki: - 0,5 kg mąki - 20 dag sztucznego miodu - 20 dkg cukru pudru - 120 g margaryny - 1 jajko - 1 łyżeczka sody - szczypta soli - 1 opakowanie przyprawy do pierników 1. Przesiewamy makę z sodą i solą, we wgłębienie wlewamy rozpuszczony i lekko przestudzony miód. 2. Łączymy z resztą składników i wyrabiamy ciasto aż będzie gładkie i jednolite. 3. Ciasto po kawałku rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i foremkami wycinamy pierniczki. Z ciasta można także lepić Mikołaje, aniołki, choinki czy renifery. 4. Pierniczki układamy na natłuszczonej blaszce. 5. Pieczemy ok. 15-20 min. w 180 stopniach aż będą złote ale nie brązowe (czas zależy od piekarnika) 6. Przestudzone pierniczki lukrujemy.
syza7