Potrawka cielęca 2SKŁADNIKI:* 50 dkg sznycli cielęcych* 5 łodyg selera naciowego* 2 kwaśne jabłka* ząbek czosnku* szklanka bulionu* szklanka śmietany* 2 łyżki soku z cytryny* 2 łyżki oleju* łyżka mąki* sól, pieprz* curryPRZYGOTOWANIE:* Mięso umyć i pokroić w plasterki. Mocno podsmażyć je na oleju.* Łodygi selera oczyścić z włókien, umyć i pokroić w talarki.* Do mięsa dodać pokrojonego selara oraz obrany, posiekany czosnek.* Smażyć kolejne 2-4 minuty, często mieszając.* Dodać gorący bulion.* Dusić na średnim oginiu, pod przykryciem nie więcej niż 10 minut.* Jabłka umyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki. Usunąć gniazda nasienne.* Dodać do mięsa i dusić 5 minut.* Połączyć ze śmietaną rozrobioną z mąką.* Krótko zagotować.* Doprawić curry, sokiem z cytryny, solą i pieprzem.* Podawać z ryżem.
akas