Tazin a la majoubaPorcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 1 godz. 40 min.500 g cieleciny bez kosci,4 kotlety jagniece lub cielece,200 g marchwi pokrojonej w krazki o grubosci 1 cm,250 g rzodkwi pokrojonej w cwiartki,1/2 korzenia selera, obranego i pokrojonego w slupki,2 duze posiekane cebule,2 pory pokrojone w plastry o grubosci 1 cm,2 obrane i pokrojone w cwiartki kartofle,1/2 peczka grubo posiekanej zielonej pietruszki,1/2 pokrojonej w kostke kiszonej cytryny (przepis w "ogolne"),1 lyzeczka mielonej kolendry,1 lyzeczka kurkumy,1 gozdzik,sol, pieprz,3 lyzki oliwy do smazenia,2 peczki drobno posiekanej, zielonej kolendry do przybrania.1. Mieso oplukac i osuszyc, cielecine pokroic w kawalki. Osolic, doprawic kurkuma, pieprzem i gozdzikiem, nastepnie przesmazyc w pojemnym rondlu, na silnie rozgrzanej oliwie przez ok.10 min, ciagle mieszajac.2. Dodac rzodkwie, marchew, kartofle i pory. Starannie wymieszac, dodac seler isiekana zielona pietruszke. Zalac 300 ml wody i dusic pod przykryciem ok. 1godz., od czasu do czasu mieszajac.3. Na 5 min przed koncem gotowania dodac pokrojona w kostke kiszona cytryne.Podawac gorace, posypane drobno posiekanymi listkami zielonej kolendry.Osobno mozna podac sos skladajacy sie z 1 lyzeczki harissy (przepis w rozdziale "ogolne"), wymieszanej z 50 ml oliwy i 2 lyzkami octu winnego.Źródło: Encyklopedia sztuki kulinarnej, tom 10 "Kuchnia marokańska", strona 62.
akas