Sadownictwo jest nauką zajmującą się wszelkimi zagadnieniami związanymi z produkcją i użytkowaniem owoców roślin sadowniczych.
Sadownictwo jest to biologia stosowana drzew i krzewów owocowych bytujących w określonych warunkach agroekologicznych.
Działy sadownictwa:
1. Hodowla roślin sadowniczych która zajmuje się hodowaniem nowych odmian
2. Odmianoznawstwo – jest to nauka o odmianach, czyli badanie cech morfologicznych, botanicznych i wartości gospodarczej różnych odmian.
3. Uprawa roślin sadowniczych obejmuje naukę o wszelkich zabiegach agrotechnicznych związanych z prowadzeniem sadów oraz produkcją owoców.
Owoce dostarczają:
- witaminy
- sole mineralne
- błonnik
- pektyny
- kwasy organiczne
- cukry
Owoce są niskoenergetyczne (niskokaloryczne), zawierają dużo wody.
1 mieszkaniec w ciągu roku – 100kg owoców na świecie, w Polsce 50 kg
Zawartość składników mineralnych w owocach:
Rodzaj owoców.
Substancje mineralne (w mg./100g. części jadalnych)
Na
K
Ca
Mg
Fe
Cu
P
S
Jabłka
2,0
120
3,5
4,3
0,29
0,07
8,3
7,8
2,1
Gruszki
2,3
127
6,9
5,1
0,22
0,09
9,5
2,7
1,0
Śliwki
1,7
1,88
11,0
7,2
0,36
0,16
13,3
Wiśnie
2,8
275
15,9
9,3
0,38
6,8
Brzoskwinie
259
4,8
0,05
18,5
5,7
Morele
320
17,2
12,3
0,37
0,12
21,3
6,1
Agrest
1,2
1,70
8,6
0,58
0,15
19,0
13,5
10,7
Czarna porzeczka
8,7
372
60,3
17,1
derwisz77