SERNIK KAJMAKOWY.docx

(23 KB) Pobierz

SERNIK KAJMAKOWY 

* 200 g ciastek digestive w czekoladzie 
* 60 g miękkiego masła 
* łyżeczka cynamonu 
* 
* masa serowa : 
* 
* 750 g twarogu półtłustego dwukrotnie mielonego 
* 2/3 szklanki cukru 
* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 
* 3 jajka 
* pół szklanki śmietanki kremówki 
* 400 g masy kajmakowej (masa krówkowa) 
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
Masło roztopić, a ciastka pokruszyć. Następnie dodać stopione masło i cynamon i wszystko wymieszać na jednolitą masę, która będzie spodem ciasta. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem lub nasmarować masłem i wyłożyć masą z ciasteczek.Twaróg zmiksować z cukrem na gładką masę. Po kolei wbijać jajka cały czas miksując. Dodać aromat waniliowy lub ekstrakt i wszystko wymieszać. Dodać kremówkę, wsypać mąkę ziemniaczaną i dokładnie zmiksować.Masę podzielić na dwie części. Jedną część zmiksować z 200 g masy kajmakowej.Na spód z ciasteczek wyłożyć zmiksowaną masę, następie wylać resztę kajmaku z puszki. Na masę kajmakową wylać jasną masę serową. Patyczkiem zrobić esy-floresy do głębokości masy z kajmakiem, aby powstał wzorek.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 175°C i piec przez około 1 godzinę. Wystudzić. Przed podaniem włożyć na co najmniej 3 godziny do lodówki.
sernik kajmakowy.jpeg

Zgłoś jeśli naruszono regulamin