Keks
Składniki: (na dwie foremki... takie 25cm x 10cm)
pięć jajek, szklanka cukru, 1 i 1/2 szklanki mąki, mały cukier waniliowy, 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 szklanki oleju, około 30 dkg różnych bakalii, masło i bułka tarta do wysmarowania i wysypania formy.
Przepis:
orzechy, migdały suszone morele i daktyle pokroić, dodać rodzynki i wymieszać z łyżką mąki... Można dodać jeszcze suszone ananasy, gruszki, śliwki i co tam fajnego jeszcze mamy...
Jaja z cukrem i cukrem waniliowym zmiksować na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Wymieszać łyżką na gładką masę. Dodać bakalie. Wymieszać. Wylać ciasto do przygotowanych wcześniej brytfanek. Piec około pół godziny w temperaturze 180 stopni.
mister12