4 kg kark�wki, 0,5 kg m�odej wo�owiny, 1 kg s�oniny, 2 szklanki bulionu, 200 g soli 15 g saletry, 15 g pieprzu, 15 g. ziela angielskiego, 10 g papryki, 12 � 15 z�bk�w czosnku cienkie jelito. Mi�so przepuszczamy przez maszynk� z sitkiem o oczkach �redniej grubo�ci, s�onin� przez sitko o oczkach najdrobniejszych. Mieszamy mas� mi�sna ze s�onina, sol� , saletr� , przyprawami ut�uczonymi w mo�dzierzu oraz czosnkiem roztartym z sol�. Dodajemy bulion i wyrabiamy na g�adk� mas�. Wk�adamy na 24 godz. do kamiennego naczynia i przechowujemy w temperaturze pokojowej. Nape�niamy jelita, formuj�c batony d�ugo�ci 30 � 45 cm i nak�uwamy je. Suszymy w przewiewnym i ch�odnym miejscu 4 � 6 godz., potem w�dzimy 12 � 16 godz. ciep�ym dymem . Suszymy jeszcze raz 2- 4 godz.
rryss