WĘGIERSKA ZUPA GULASZOWA.doc

(21 KB) Pobierz

Węgierska zupa gulaszowa

 

Węgierska zupa gulaszowa – składniki

 

200 g cebuli

50 g smalcu

300 g chudego mięsa wołowego

papryka w proszku: słodka i ostra

sól

majeranek

1 łyżeczka kminku

1

5 l wody

2-3 zielone papryki

300 g ziemniaków

4 pomidory

100 ml czerwonego wytrawnego wina

 

Węgierska zupa gulaszowa - sposób przygotowania

 

Cebulkę kroimy dość grubo i rumienimy na złoty kolor na smalcu. Dodajemy pokrojone w kostkę mięso, wsypujemy paprykę, sól, majeranek, kminek. Dusimy przez 20 minut i zalewamy gorącą wodą. Paprykę kroimy w spore kawałki i dodajemy do zupy. Gotujemy przez kolejne 30 minut. Pod koniec wrzucamy do garnka pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i pomidory. Gotujemy pod przykryciem do miękkości, podlewając czerwonym winem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin