ZUPA UKRAIŃSKA.doc

(23 KB) Pobierz

Zupa Ukraińska

 

Składniki

 

50 dkg chudych żeberek wieprzowych

25 dkg fasoli Jaś lub innej wg uznania

5 średnich buraków czerwonych

2 duże pomidory(sparzone bez skórki)

10 średnich ziemniaków

2 marchewki

1 pietruszka

1 cebula

kawałek selera

¼ małej główki kapusty(może być włoska)

kawałek pora

2 łyżki cukru

2 łyżki octu winnego lub wg uznania

1 śmietana 200g do zup 18%

ulubiona przyprawa warzywna

majeranek

listek laurowy

4 ziarna ziela angielskiego

pieprz ziołowy

2 ząbki czosnku

3 litry wody

 

Opis przygotowania

 

Fasolę wcześniej namoczyć, na 2 godziny(można na noc) Żeberka namoczyć ,umyć,zalać 3 litrami wody,zagotować,zszumować dodać przyprawę lub sól,listek, czosnek,ziele,startą marchewkę na dużych oczkach,pietruszkę, selera,pokrojonego pora,cebulę w talarki,namoczoną fasolę,oraz pokrojoną kapustę,sparzone ,pokrojone pomidory bez skórki. Wszystko gotować na małym ogniu około 20 min,po tym czasie dodać,obrane i starte buraki,pogotować jeszcze wszystko około 10 min,po tym czasie dodać cukier i ocet winny ,lub wg uznania. Gdy wszystko się znów zagotuje, dodać obrane,i pokrojone w kostkę ziemniaczki, roztarty majeranek,gotować wszystko do miękkości ziemniaków. Żeberka obrać,pokroić ,wrzucić do zupy. Śmietanę wlać do kubeczka,wlać gorącej zupy i dobrze wymieszać ,następnie wlać do garnka i wszystko wymieszać(nie gotować) Smacznego

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin