Zupa Ukraińska
Składniki
50 dkg chudych żeberek wieprzowych
25 dkg fasoli Jaś lub innej wg uznania
5 średnich buraków czerwonych
2 duże pomidory(sparzone bez skórki)
10 średnich ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
kawałek selera
¼ małej główki kapusty(może być włoska)
kawałek pora
2 łyżki cukru
2 łyżki octu winnego lub wg uznania
1 śmietana 200g do zup 18%
ulubiona przyprawa warzywna
majeranek
listek laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
pieprz ziołowy
2 ząbki czosnku
3 litry wody
Opis przygotowania
Fasolę wcześniej namoczyć, na 2 godziny(można na noc) Żeberka namoczyć ,umyć,zalać 3 litrami wody,zagotować,zszumować dodać przyprawę lub sól,listek, czosnek,ziele,startą marchewkę na dużych oczkach,pietruszkę, selera,pokrojonego pora,cebulę w talarki,namoczoną fasolę,oraz pokrojoną kapustę,sparzone ,pokrojone pomidory bez skórki. Wszystko gotować na małym ogniu około 20 min,po tym czasie dodać,obrane i starte buraki,pogotować jeszcze wszystko około 10 min,po tym czasie dodać cukier i ocet winny ,lub wg uznania. Gdy wszystko się znów zagotuje, dodać obrane,i pokrojone w kostkę ziemniaczki, roztarty majeranek,gotować wszystko do miękkości ziemniaków. Żeberka obrać,pokroić ,wrzucić do zupy. Śmietanę wlać do kubeczka,wlać gorącej zupy i dobrze wymieszać ,następnie wlać do garnka i wszystko wymieszać(nie gotować) Smacznego
arnika35