Smażone banany z sezamem.docx

(33 KB) Pobierz

Smażone banany z sezamem

Smażone banany z sezamem

·         Czas: do 30 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Smażone banany z sezamem - składniki

·         7 łyżek cukru

·         2 łyżki zimnej wody

·         1 jajko

·         1/4 szklanki mąki kukurydzianej

·         3/4 szklanki przesianej mąki pszennej

·         1/3 szklanki zimnej wody

·         5 bananów

·         olej do smażenia

·         2-3 łyżki sezamu

Smażone banany z sezamem - sposób przygotowania

Rozgrzej wok, wlej olej (około 6 szklanek). Wymieszaj cukier z wodą, odstaw. Zrób niezbyt gęste ciasto naleśnikowe: utrzyj jajko z mąką kukurydzianą, 1/2 szklanki mąki pszennej i wodą. Banany pokrój na grube plasterki, oprósz je resztą mąki pszennej. Zanurzaj w cieście, wkładaj do gorącego oleju, smaż na złoty kolor. W czasie smażenia odwróć jeden raz. Wyjmij z tłuszczu i osącz. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni. Wlej cukier wymieszany z wodą, mieszając podgrzewaj na małym ogniu, aż się przyrumieni. Zmniejsz ogień, włóż banany, szybko odwróć je, aby pokryły się karmelem. Od razu włóż do lodowatej wody, aby karmel stwardniał, wyjmij i osącz. Posyp sezamem i podawaj.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin