Żeberka na słodko.docx

(30 KB) Pobierz

Żeberka na słodko

Żeberka na słodko

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Żeberka na słodko - składniki

·         1.5 kg żeberek wieprzowych

·         1/2 szklanki brązowego cukru (lub mniej

·         a jeśli używasz białego cukru

·         najwyżej 1/4 szklanki

·         bo mięso będzie za słodkie)

·         1/2 szklanki wody

·         4-5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę

·         ew. szczypta chili

·         4 łyżki jasnego sosu sojowego

·         1.5 łyżki musztardy lub sproszkowanej gorczycy

Żeberka na słodko - sposób przygotowania

Zagotuj wodę w dużym garnku. Pokrój żeberka na mniejsze kawałki, włóż je do wrzątku, przykryj i gotuj 30 minut, aż będą miękkie. W czasie, gdy żeberka się gotują, wymieszaj wszystkie składniki sosu. Wyjmij żeberka z garnka, wytnij mięso spomiędzy kostek. Umyj garnek, wlej do niego przygotowany sos. Gdy się zagotuje, włóż mięso, gotuj na średnim ogniu około 10-15 minut.
Mięso ma raczej niecodzienny, wyraźnie słodki smak. Jeśli nie lubisz kulinarnych eksperymentów, dodaj trochę mniej cukru i nieco więcej chili.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin