Pierożki z wieprzowiną.docx

(37 KB) Pobierz

Pierożki z wieprzowiną

Pierożki z wieprzowiną

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Pierożki z wieprzowiną - składniki

·         Nadzienie:

·         50 dag mielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego

·         6 łyżek oleju sezamowego

·         2 łyżeczki cukru

·         2 łyżeczki soli

·         1/4 łyżeczki pieprzu

·         kawałek (20 dag) kapusty

·         10-15 dag posiekanych cebulek dymek
Ciasto:

·         3 szklanki mąki (oraz mąka do posypania stolnicy)

·         3/4 szklanki wody

·         2 łyżki oleju

Pierożki z wieprzowiną - sposób przygotowania

Poszatkuj kapustę, wymieszaj ją z resztą soli i odstaw na 10 minut. Następnie odciśnij sok. Kapustę dodaj do mięsa razem z posiekanymi dymkami. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw, a w tym czasie przygotuj ciasto. Mąkę przesiej do miski, wlej wodę, dodaj olej. Zagnieć i dobrze wyrób. Odłóż ciasto na 10 minut, a potem ulep z niego wałek na oprószonej mąką stolnicy i pokrój go w 50 plasterków. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj jak najcieniej, nadając mu kształt koła. Pośrodku kółek z ciasta układaj porcje farszu. Brzegi lekko zwilżaj wodą i sklejaj ponad nadzieniem, formując ?sakiewki?. Rozgrzej patelnię, wlej olej. Włóż pierożki (płaską stroną do dołu), zmniejsz ogień do minimum. Smaż pierożki około minuty. Gdy zaczną się rumienić, wlej pół szklanki gorącej wody, przykryj i gotuj 6 minut na średnim ogniu, aż cały płyn wyparuje. Pierożki możesz także ugotować na parze.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin