Risotto z kurczakiem
· Czas: do 60 minut
· Dla ilu osób: od 3 do 4
Risotto z kurczakiem - składniki
· 2 podwójne piersi z kurczaka
· 300g lub 400g ryżu / w zależności od apetytu ;)
· 2 średnie cebule
· 2 pomidory
· 3 ząbki czosnku
· 2 szklanki bulionu z kostki
· zioła: bazylia
· zioła prowansalskie
· tymianek
· oliwa z oliwek
· 6-8 plasterków sera żółtego
· koperek (można zastąpić natką pietruszki) sól
· pieprz
· sos sojowy (pikantny)
· słodka papryka
Risotto z kurczakiem - sposób przygotowania
Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką. Podsmażyć na oliwie z oliwek to uzyskania złocistego koloru. Usmażone mięso przerzucić do osobnego garnka. Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać odrobinę soli i pieprzu. Ryż starannie opłukać, dodać do smażącej się cebuli z czosnkiem, a kiedy zrobi się przezroczysty, całą zawartość patelni przełożyć do garnka z kurczakiem. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Następnie dodać do garnka z kurczakiem i ryżem. Całość zalać bulionem, dodać zioła (do smaku) i dusić aż ryż wchłonie cały płyn. Doprawić dodatkowo całość pieprzem oraz sosem sojowym - jeżeli ktoś woli ostrzejszą potrawę. Na talerzu posypać risotto skrojonym serem oraz przystroić koperkiem.
arnika35