Risotto z kurczakiem.docx

(109 KB) Pobierz

Risotto z kurczakiem

Risotto z kurczakiem

·         Czas: do 60 minut

·         Dla ilu osób: od 3 do 4

Risotto z kurczakiem - składniki

·         2 podwójne piersi z kurczaka

·         300g lub 400g ryżu / w zależności od apetytu ;)

·         2 średnie cebule

·         2 pomidory

·         3 ząbki czosnku

·         2 szklanki bulionu z kostki

·         zioła: bazylia

·         zioła prowansalskie

·         tymianek

·         oliwa z oliwek

·         6-8 plasterków sera żółtego

·         koperek (można zastąpić natką pietruszki) sól

·         pieprz

·         sos sojowy (pikantny)

·         słodka papryka

Risotto z kurczakiem - sposób przygotowania

Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką. Podsmażyć na oliwie z oliwek to uzyskania złocistego koloru. Usmażone mięso przerzucić do osobnego garnka. Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać odrobinę soli i pieprzu. Ryż starannie opłukać, dodać do smażącej się cebuli z czosnkiem, a kiedy zrobi się przezroczysty, całą zawartość patelni przełożyć do garnka z kurczakiem. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki. Następnie dodać do garnka z kurczakiem i ryżem. Całość zalać bulionem, dodać zioła (do smaku) i dusić aż ryż wchłonie cały płyn. Doprawić dodatkowo całość pieprzem oraz sosem sojowym - jeżeli ktoś woli ostrzejszą potrawę. Na talerzu posypać risotto skrojonym serem oraz przystroić koperkiem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin