Spaghetti z pulpetami.docx

(34 KB) Pobierz

Spaghetti z pulpetami

Spaghetti z pulpetami

·         Czas: do 60 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Spaghetti z pulpetami - składniki

·         0.5 kg spaghetti

·         świeżo tarty parmezan

·         pulpety: 0.6 kg mielonej chudej wołowiny

·         3 łyżki posiekanej natki pietruszki

·         2 kromki bułki namoczonej w mleku

·         3/4 szklanki tartego parmezanu

·         2 jaja

·         sól

·         pieprz

·         oliwa do smażenia
sos: 3 szklanki posiekanych pomidorów bez skórki

·         1 cebula pokrojona w kostkę

·         2 posiekane łodygi selera

·         2 posiekane ząbki czosnku

·         1/2 szklanki czerwonego wina

·         4 łyżki oliwy

·         świeża bazylia

·         sól

·         cukier

·         pieprz

Spaghetti z pulpetami - sposób przygotowania

Odcisnąć bułkę z mleka i rozdrobnić, wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami, wyrobić spójną masę, doprawić. Formować kulki wielkości włoskich orzechów i smażyć na oliwie, odstawić. Na oliwie zeszklić cebulę, seler i czosnek. Wlać pomidory i wino, delikatnie doprawić, gotować powoli, aż sos odparuje. Dodać usmażone pulpety i dusić razem 5 minut. Dodać bazylię i dosmakować. Spaghetti ugotowane al dente polać sosem z pulpetami, obok podać parmezan.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin