Spaghetti z pulpetami
· Czas: do 60 minut
· Dla ilu osób: powyżej 4
Spaghetti z pulpetami - składniki
· 0.5 kg spaghetti
· świeżo tarty parmezan
· pulpety: 0.6 kg mielonej chudej wołowiny
· 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
· 2 kromki bułki namoczonej w mleku
· 3/4 szklanki tartego parmezanu
· 2 jaja
· sól
· pieprz
· oliwa do smażeniasos: 3 szklanki posiekanych pomidorów bez skórki
· 1 cebula pokrojona w kostkę
· 2 posiekane łodygi selera
· 2 posiekane ząbki czosnku
· 1/2 szklanki czerwonego wina
· 4 łyżki oliwy
· świeża bazylia
· cukier
Spaghetti z pulpetami - sposób przygotowania
Odcisnąć bułkę z mleka i rozdrobnić, wymieszać dokładnie z pozostałymi składnikami, wyrobić spójną masę, doprawić. Formować kulki wielkości włoskich orzechów i smażyć na oliwie, odstawić. Na oliwie zeszklić cebulę, seler i czosnek. Wlać pomidory i wino, delikatnie doprawić, gotować powoli, aż sos odparuje. Dodać usmażone pulpety i dusić razem 5 minut. Dodać bazylię i dosmakować. Spaghetti ugotowane al dente polać sosem z pulpetami, obok podać parmezan.
arnika35