Sellou.docx

(27 KB) Pobierz

Sellou - kulki sezamowo-migdałowo-anyżkowe

Sellou - kulki sezamowo-migdałowo-anyżkowe

·         Czas: do 60 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Sellou - kulki sezamowo-migdałowo-anyżkowe - składniki

·         po 5 dag sezamu i posiekanych migdałów

·         1 łyżka oleju

·         1/2-1 łyżka nasion anyżu

·         25 dag mąki

·         12 dag masła startego na wiórki

·         5 dag cukru

·         1/2 łyżeczki cukru pudru

·         1/2 łyżeczki cynamonu

·         całe migdały i cukier puder do dekoracji

Sellou - kulki sezamowo-migdałowo-anyżkowe - sposób przygotowania

Sezam upraż na suchej patelni i włóż do blendera. Migdały wymieszaj z olejem i upraż w gorącym piekarniku, aż zbrązowieją. Co jakiś czas mieszaj. Dodaj do sezamu, wsyp też anyż. Zmiksuj na gładką masę. Mąkę upraż w brytfannie na średnim ogniu na złoty kolor. Stop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aby się nic nie przypaliło. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia i połącz z sezamem, migdałami i anyżem. Dodaj cukier, cukier puder i cynamon. Z masy formuj kulki, ozdabiaj je migdałami, posypuj cukrem pudrem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin