Sellou - kulki sezamowo-migdałowo-anyżkowe
· Czas: do 60 minut
· Dla ilu osób: powyżej 4
Sellou - kulki sezamowo-migdałowo-anyżkowe - składniki
· po 5 dag sezamu i posiekanych migdałów
· 1 łyżka oleju
· 1/2-1 łyżka nasion anyżu
· 25 dag mąki
· 12 dag masła startego na wiórki
· 5 dag cukru
· 1/2 łyżeczki cukru pudru
· 1/2 łyżeczki cynamonu
· całe migdały i cukier puder do dekoracji
Sellou - kulki sezamowo-migdałowo-anyżkowe - sposób przygotowania
Sezam upraż na suchej patelni i włóż do blendera. Migdały wymieszaj z olejem i upraż w gorącym piekarniku, aż zbrązowieją. Co jakiś czas mieszaj. Dodaj do sezamu, wsyp też anyż. Zmiksuj na gładką masę. Mąkę upraż w brytfannie na średnim ogniu na złoty kolor. Stop masło, dodaj mąkę i mieszaj, aby się nic nie przypaliło. Gdy masa zgęstnieje, zdejmij z ognia i połącz z sezamem, migdałami i anyżem. Dodaj cukier, cukier puder i cynamon. Z masy formuj kulki, ozdabiaj je migdałami, posypuj cukrem pudrem.
arnika35