Pasta jogurtowa z bakłażanem.docx

(27 KB) Pobierz

Pasta jogurtowa z bakłażanem

Pasta jogurtowa z bakłażanem

·         Czas: do 30 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Pasta jogurtowa z bakłażanem - składniki

·         50 dag bakłażanów

·         20 dag gęstego jogurtu (w Polsce można kupić jogurt grecki

·         świetnie się nadaje)

·         2 łyżki soku z cytryny

·         10 dag pasty sezamowej tahin

·         oliwa do smażenia

·         sól

Pasta jogurtowa z bakłażanem - sposób przygotowania

Bakłażany pokrój w niezbyt cienkie plasterki, obficie posól, a po 10 minutach, gdy puszczą sok, osusz papierowym ręcznikiem i usmaż na sporej ilości oliwy. Plasterki bakłażanów ułóż na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Teraz zmiksuj bakłażany z jogurtem, wymieszaj z sokiem cytrynowym i pastą sezamową, przypraw do smaku solą. Podawaj na talerzykach, stawiając obok miseczkę z dobrą oliwą. Tę pastę można jeść z arabskim chlebkiem lub zwykłym białym pieczywem.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin