Pasta jogurtowa z bakłażanem
· Czas: do 30 minut
· Dla ilu osób: powyżej 4
Pasta jogurtowa z bakłażanem - składniki
· 50 dag bakłażanów
· 20 dag gęstego jogurtu (w Polsce można kupić jogurt grecki
· świetnie się nadaje)
· 2 łyżki soku z cytryny
· 10 dag pasty sezamowej tahin
· oliwa do smażenia
· sól
Pasta jogurtowa z bakłażanem - sposób przygotowania
Bakłażany pokrój w niezbyt cienkie plasterki, obficie posól, a po 10 minutach, gdy puszczą sok, osusz papierowym ręcznikiem i usmaż na sporej ilości oliwy. Plasterki bakłażanów ułóż na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Teraz zmiksuj bakłażany z jogurtem, wymieszaj z sokiem cytrynowym i pastą sezamową, przypraw do smaku solą. Podawaj na talerzykach, stawiając obok miseczkę z dobrą oliwą. Tę pastę można jeść z arabskim chlebkiem lub zwykłym białym pieczywem.
arnika35