Musaka wegetariańska.docx

(34 KB) Pobierz

Musaka wegetariańska

Musaka wegetariańska

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: od 3 do 4

Musaka wegetariańska - składniki

·         4 bakłażany pokrojone w plastry

·         4 duże ziemniaki

·         obrane i ugotowane na półtwardo

·         sól

·         oliwa

warstwa pomidorowa:

puszka pomidorów pelati

·         1 kabaczek pokrojony w kostkę

·         1 cebula pokrojona w kostkę

·         50-80 ml czerwonego wytrawnego wina

·         sól

·         pieprz

·         słodka papryka w proszku

·         oregano

warstwa marchewkowa:

6 utartych marchewek

·         6 posiekanych ząbków czosnku

·         oliwa

·         sól

·         pieprz

·         kumin

·         gałka muszkatołowa

·         cynamon biały sos: 4 łyżki masła

·         4 łyżki mąki

·         1/2 l mleka 3 żółtka

·         sól

·         pieprz

·         garść tartego parmezanu

Musaka wegetariańska - sposób przygotowania

Bakłażany solimy, odstawiamy na kilkanaście minut, aby puściły sok. Osuszamy i smażymy na złoto na oliwie. Robimy warstwę pomidorową: kabaczki i cebulę rumienimy na oliwie, dodajemy przyprawy - do smaku. Wlewamy wino, odparowujemy, łączymy z pomidorami, dusimy do miękkości. Robimy warstwę marchewkową, smażąc na oliwie startą marchewkę i czosnek. Doprawiamy do smaku przygotowanymi przyprawami. Robimy sos: mąkę przesmażamy na maśle, zalewamy mlekiem i podgrzewamy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos mieszamy z żółtkami i serem, przyprawiamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie: na dnie plastry ziemniaków, na nich bakłażany, warzywa z warstwy pomidorowej, bakłażany, marchewkę, bakłażany. Wszystko polewamy sosem i zapiekamy przez 30 minut w temp. 180°C.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin