Musaka wegetariańska
· Czas: powyżej 60 minut
· Dla ilu osób: od 3 do 4
Musaka wegetariańska - składniki
· 4 bakłażany pokrojone w plastry
· 4 duże ziemniaki
· obrane i ugotowane na półtwardo
· sól
· oliwa
warstwa pomidorowa:
puszka pomidorów pelati
· 1 kabaczek pokrojony w kostkę
· 1 cebula pokrojona w kostkę
· 50-80 ml czerwonego wytrawnego wina
· pieprz
· słodka papryka w proszku
· oregano
warstwa marchewkowa:
6 utartych marchewek
· 6 posiekanych ząbków czosnku
· kumin
· gałka muszkatołowa
· cynamon biały sos: 4 łyżki masła
· 4 łyżki mąki
· 1/2 l mleka 3 żółtka
· garść tartego parmezanu
Musaka wegetariańska - sposób przygotowania
Bakłażany solimy, odstawiamy na kilkanaście minut, aby puściły sok. Osuszamy i smażymy na złoto na oliwie. Robimy warstwę pomidorową: kabaczki i cebulę rumienimy na oliwie, dodajemy przyprawy - do smaku. Wlewamy wino, odparowujemy, łączymy z pomidorami, dusimy do miękkości. Robimy warstwę marchewkową, smażąc na oliwie startą marchewkę i czosnek. Doprawiamy do smaku przygotowanymi przyprawami. Robimy sos: mąkę przesmażamy na maśle, zalewamy mlekiem i podgrzewamy, mieszając, aż sos zgęstnieje. Ostudzony sos mieszamy z żółtkami i serem, przyprawiamy do smaku. W naczyniu żaroodpornym układamy naprzemiennie: na dnie plastry ziemniaków, na nich bakłażany, warzywa z warstwy pomidorowej, bakłażany, marchewkę, bakłażany. Wszystko polewamy sosem i zapiekamy przez 30 minut w temp. 180°C.
arnika35