Mus truskawkowy.docx

(30 KB) Pobierz

Mus truskawkowy

Mus truskawkowy

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: od 3 do 4

Mus truskawkowy - składniki

·         600 g truskawek

·         100 g cukru

·         2 łyżki (25 g) żelatyny

·         kieliszek nalewki lub likieru

·         2 szklanki schłodzonej kremówki

·         2 białka

Mus truskawkowy - sposób przygotowania

Pokrojone truskawki zagotować z cukrem i 1/2 szklanki wody lub wytrawnego wina.
Gotować 10 minut.
Przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 2 szklanki purée.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (1/4 szklanki).
Dodać do purée, podgrzewać i mieszać, aż się rozpuści, dodać alkohol, schłodzić.
Ubić bitą śmietanę. Ubić pianę z białek.
Bitą śmietanę i pianę wymieszać z masą owocową i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Podawać ze świeżymi owocami.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin