Mus truskawkowy
· Czas: powyżej 60 minut
· Dla ilu osób: od 3 do 4
Mus truskawkowy - składniki
· 600 g truskawek
· 100 g cukru
· 2 łyżki (25 g) żelatyny
· kieliszek nalewki lub likieru
· 2 szklanki schłodzonej kremówki
· 2 białka
Mus truskawkowy - sposób przygotowania
Pokrojone truskawki zagotować z cukrem i 1/2 szklanki wody lub wytrawnego wina. Gotować 10 minut. Przetrzeć przez sito. Powinniśmy otrzymać 2 szklanki purée. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie (1/4 szklanki). Dodać do purée, podgrzewać i mieszać, aż się rozpuści, dodać alkohol, schłodzić. Ubić bitą śmietanę. Ubić pianę z białek. Bitą śmietanę i pianę wymieszać z masą owocową i wstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać ze świeżymi owocami.
arnika35