Marokańskie klopsiki jagnięce.docx

(26 KB) Pobierz

Marokańskie klopsiki jagnięce

Marokańskie klopsiki jagnięce

·         Czas: powyżej 60 minut

·         Dla ilu osób: powyżej 4

Marokańskie klopsiki jagnięce - składniki

·         50 dag mielonej lub siekanej jagnięciny

·         6-7 gałązek natki

·         2 garści ryżu

·         1 cebula

·         1 jajko

·         1-2 ząbki czosnku

·         1 duża puszka pomidorów

·         trochę koncentratu pomidorowego

·         sok z cytryny

·         oliwa

·         po 1/2 łyżeczki pieprzu

·         soli

·         cynamonu

·         kolendry i kminu rzymskiego

Marokańskie klopsiki jagnięce - sposób przygotowania

Mięso zagnieć z posiekaną natką, cebulą, czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Do masy dodaj ryż i jeszcze raz dobrze zagnieć. Z masy ulep kulki i usmaż je w głębokiej oliwie. Włóż do rondla, wlej pomidory z puszki razem z zalewą i dodaj nieco koncentratu pomidorowego. Duś w przykrytej patelni lub wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200°C, aż ryż w klopsikach będzie miękki, a sos zgęstnieje. Trwa to około 30 minut. Teraz przypraw do smaku sokiem z cytryny. Możesz podawać z sałatą, arabskim chlebkiem, kaszą kuskus albo ryżem basmati.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin