Marokańskie klopsiki jagnięce
· Czas: powyżej 60 minut
· Dla ilu osób: powyżej 4
Marokańskie klopsiki jagnięce - składniki
· 50 dag mielonej lub siekanej jagnięciny
· 6-7 gałązek natki
· 2 garści ryżu
· 1 cebula
· 1 jajko
· 1-2 ząbki czosnku
· 1 duża puszka pomidorów
· trochę koncentratu pomidorowego
· sok z cytryny
· oliwa
· po 1/2 łyżeczki pieprzu
· soli
· cynamonu
· kolendry i kminu rzymskiego
Marokańskie klopsiki jagnięce - sposób przygotowania
Mięso zagnieć z posiekaną natką, cebulą, czosnkiem, jajkiem i przyprawami. Do masy dodaj ryż i jeszcze raz dobrze zagnieć. Z masy ulep kulki i usmaż je w głębokiej oliwie. Włóż do rondla, wlej pomidory z puszki razem z zalewą i dodaj nieco koncentratu pomidorowego. Duś w przykrytej patelni lub wstaw do piekarnika i piecz w temperaturze 200°C, aż ryż w klopsikach będzie miękki, a sos zgęstnieje. Trwa to około 30 minut. Teraz przypraw do smaku sokiem z cytryny. Możesz podawać z sałatą, arabskim chlebkiem, kaszą kuskus albo ryżem basmati.
arnika35