Waza dyniowa.doc

(38 KB) Pobierz
Waza dyniowa

Waza dyniowa

- Zdecydowanie waza dyniowa przeznaczona jest dla miłośników dań fantastycznych i nietypowych (którzy na dokładkę dysponują piekarnikiem). W charakterze wazy na pyszną zupę z rozpuszczonym ementalerem występuje pękata … dynia. Po obiedzie pozostają do umycia tylko łyżki. ;-))
Dynia przeznaczona na wazę powinna być śliczna, foremna, stabilnie stać i mieć jednolitą skórkę.

Dla 4 osób
Czas przygotowania: 10 min.
Czas pieczenia: 45 min do 2 godz. (w zależności od wielkości dyni)

Jak to zrobić:
1. Obierz cebule i pokrój je w bardzo cienkie piórka.
2. Na patelni rozgrzej Ramę Culinesse i podsmaż cebulę na szklisto.
3. Pokrój chleb na grzanki w kosteczkę o boku 1,5 cm.
4. Posiekaj ząbek czosnku.
5. Na drugiej patelni rozgrzej Ramę Culinesse i wrzuć czosnek. Kiedy tłuszcz się podgrzeje, podsmaż grzaneczki.
6. Z ćwiartki dyni usuń pestki, przekrój wzdłuż na pół i odkrój skórkę. Następnie zetrzyj miąższ na tarce.
7. Teraz przygotujesz wazę do swojej zupy. Weź dużą, piękną dynię i odkrój górną część razem z ogonkiem. To będzie pokrywka.
8. Za pomocą łyżki usuń ze środka pestki. Poskrob jeszcze delikatnie dynię od środka widelcem, żeby wzruszyć wierzchnią warstwę miąższu. Uważaj, nie przekłuwaj, bo zupa z wazy wycieknie.
9. Do tak przygotowanego dyniowego naczynia wrzucasz kolejno warstwę: cebuli, grzanek, startej dyni. Potem znów idzie cebula, grzanki
i reszta startej dyni.
10. Zmieszaj mleko ze śmietanką. Posól, posyp pieprzem i gałką muszkatołową
(ta ostatnia wybitnie pasuje do dyniowego smaku).
11. Zalej mlekiem zawartość dyni.
12. Zetrzyj ementaler i posyp zupę z wierzchu. 13. Zakryj wazę odciętą pokrywką. Sam dyniowy ogonek owiń dokładnie folią aluminiową.
14. Wazę dyniową wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. Małą dynię piecze się ok. 45 min. Wielką – około dwóch godzin. Podczas pieczenia od czasu do czasu palcem (nie nożem, żeby nie przekłuć skórki!!!!) sprawdź, czy pojawiło się powietrze pomiędzy skórką i miąższem. Dynia jest gotowa, kiedy skórka osiądzie na miękkim miąższu. (Ważne: temperatura nie może być wyższa, bo dynia wybuchnie lub zwyczajnie pęknie i będzie więcej czyszczenia niż jedzenia.)
15. Podawaj ciepłą zupę w dyni na stół, w blaszce, w której się całość piekła. Nie przekładaj dyniowej wazy na talerz, żeby przy przenoszeniu nic się nie rozlało.

Bon appetit!

drukować

Produkty potrzebne do przepisuProdukty potrzebne do przepisu

Waza dyniowa

·         1 dynia + 1/4 dyni

·         6 kromek tostowego chleba

·         3/4 litra mleka

·         225 g Ramy Cremefine do gotowania

·         2 cebule

·         1 ząbek czosnku

·         100 g ementalera

·         sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

·         Rama Culinesse do smażenia

 


 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin