- Zdecydowanie waza dyniowa przeznaczona jest dla miłośników dań fantastycznych i nietypowych (którzy na dokładkę dysponują piekarnikiem). W charakterze wazy na pyszną zupę z rozpuszczonym ementalerem występuje pękata … dynia. Po obiedzie pozostają do umycia tylko łyżki. ;-)) Dynia przeznaczona na wazę powinna być śliczna, foremna, stabilnie stać i mieć jednolitą skórkę. Dla 4 osób Czas przygotowania: 10 min. Czas pieczenia: 45 min do 2 godz. (w zależności od wielkości dyni)
Jak to zrobić: 1. Obierz cebule i pokrój je w bardzo cienkie piórka. 2. Na patelni rozgrzej Ramę Culinesse i podsmaż cebulę na szklisto. 3. Pokrój chleb na grzanki w kosteczkę o boku 1,5 cm. 4. Posiekaj ząbek czosnku. 5. Na drugiej patelni rozgrzej Ramę Culinesse i wrzuć czosnek. Kiedy tłuszcz się podgrzeje, podsmaż grzaneczki. 6. Z ćwiartki dyni usuń pestki, przekrój wzdłuż na pół i odkrój skórkę. Następnie zetrzyj miąższ na tarce. 7. Teraz przygotujesz wazę do swojej zupy. Weź dużą, piękną dynię i odkrój górną część razem z ogonkiem. To będzie pokrywka. 8. Za pomocą łyżki usuń ze środka pestki. Poskrob jeszcze delikatnie dynię od środka widelcem, żeby wzruszyć wierzchnią warstwę miąższu. Uważaj, nie przekłuwaj, bo zupa z wazy wycieknie. 9. Do tak przygotowanego dyniowego naczynia wrzucasz kolejno warstwę: cebuli, grzanek, startej dyni. Potem znów idzie cebula, grzanki i reszta startej dyni. 10. Zmieszaj mleko ze śmietanką. Posól, posyp pieprzem i gałką muszkatołową (ta ostatnia wybitnie pasuje do dyniowego smaku). 11. Zalej mlekiem zawartość dyni. 12. Zetrzyj ementaler i posyp zupę z wierzchu. 13. Zakryj wazę odciętą pokrywką. Sam dyniowy ogonek owiń dokładnie folią aluminiową. 14. Wazę dyniową wstaw do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni C. Małą dynię piecze się ok. 45 min. Wielką – około dwóch godzin. Podczas pieczenia od czasu do czasu palcem (nie nożem, żeby nie przekłuć skórki!!!!) sprawdź, czy pojawiło się powietrze pomiędzy skórką i miąższem. Dynia jest gotowa, kiedy skórka osiądzie na miękkim miąższu. (Ważne: temperatura nie może być wyższa, bo dynia wybuchnie lub zwyczajnie pęknie i będzie więcej czyszczenia niż jedzenia.) 15. Podawaj ciepłą zupę w dyni na stół, w blaszce, w której się całość piekła. Nie przekładaj dyniowej wazy na talerz, żeby przy przenoszeniu nic się nie rozlało. Bon appetit!
drukować
· 1 dynia + 1/4 dyni
· 6 kromek tostowego chleba
· 3/4 litra mleka
· 225 g Ramy Cremefine do gotowania
· 2 cebule
· 1 ząbek czosnku
· 100 g ementalera
· sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
· Rama Culinesse do smażenia
boguskalessi