> Lp. Rodzaj kiełków Czas moczenia Czas kiełkowania Uwagi> > > 1 Lucerna (alfalfa) 5-6 godzin 5 dni -> 2 Ciecierzyca 12 godzin 3 dni wyrośnięte są gorzkie> 3 Dynia 12-16 godzin 3 dni po wykiełkowaniu usunąć łupiny> 4 Fasola 12 godzin 5 dni na surowo niejadalne> 5 Fasola mung 12 godzin 5 dni łatwe do wyhodowania> 6 Gorczyca 12 godzin 6-12 dni -> 7 Groch 12 godzin 3 dni -> 8 Jęczmień 12 godzin 2-3 dni -> 9 Owies 4 godziny 2-3 dni -> 10 Proso 8 godzin 3 dni -> 11 Pszenica 12 godzin 2-3 dni -> 12 Rzeżucha 6 godzin 8 dni -> 13 Rzodkiew 4 godziny 2 dni chroni przed pleśnią> 14 Siemię lniane 4 godziny 2 dni kiełki trzeba wypłukać ze śluzu> 15 Słonecznik 12 godzin 2-3 dni wyrośnięte są gorzkie> 16 Soczewica 12 godzin 3 dni łatwe do wyhodowania> 17 Soja 12 godzin 3 dni trochę śluzu> 18 Żyto 12 godzin 2-3 dni -
d.ceberek