Salchichon, hiszpańska dojrzewająca.pdf

(179 KB) Pobierz
349760884 UNPDF
Salchichon, hizpaoka dojrzewająca
Na 5 kg mia
Składniki
Wieprzowina chuda (szynka) 1,5 kg
Wieprzowina łopatka od 2,5 kg
Wieprzowina tłuta (npboczek) od 1,0 kg
Sól peklowa 0,09 kg
Mleko w proszku (chude) 0,064 kg
Glukoza 0,011 kg
Papryka ostra (piemmont) 0,055 kg
Czarny pieprz 0,0055 kg
Oregano 0,004 kg
Czosnek 0,006 kg
Krem Cherry (Harvey) 60 ml
Kultura startowa (wg producenta)
Instrukcja:
1 Rozdrabnianie zynk mielimy na itku o oczkach 14 mm, łopatk na 8 mm, boczek na 4mm
2. Mieszanie:
przygotowanie kultury (uwaga tryb potpowania jet zależny od instrukcji producenta),
mielimy i miezamy pozotałe przyprawy (pieprz grubo mielimy)
mio dokładnie !!! miezamy z przyprawami i cherry
przyprawione mio dokładnie miezamy z przygotowaną kulturą i pozotawiamy w temperaturze
pokojowej na 1-2 godz. Całod miezamy z olą peklową
3 Napełnianie ołonek napełniamy cile ołonki białkowe r 65-85mm, powietrze wykłuwamy igłą
4 Fermentacja wiezamy batony w pomiezczeniu o cile okrelonym przedziale temp i wilgotnoci
(w zależnoci od typu i producenta) Tu kłania i naza inwencja Ja wykorzytuj kultur tartową
FSC111 (szybka) lub T-SP (tradycyjna) i kuchenk gazową z elektrycznym piekarnikiem Natawiam
temperatur na zero i włączam owietlenie w piekarniku (ciepło żaróweczki jet wytarczające)
Drzwiczki ą zamknite blacha wypełniona wodą Nad nią umiezczam ruzt na którym wiezam
alami Kontroluj temp do 4 razy dziennie przy okazji wietrząc Powinna ocylowad w przedziale 20-
24 tC Jeżeli zbliża i do 24 tC wyłączam żarówk Po okresie 2-5 dni proce można uznad za
zakooczony (2 dni dla kultur zybkich, dla kultur tradycyjnych 5 dni)
349760884.001.png
5 Wdzenie wdzimy zimnym dymem przez co najmniej 2 godz
6. Dojrzewanie: suszymy w temp. 12 - 16 tC i wilgotnoci 75-80% przez min. 20 - 30 dni (w
zależnoci od użytej rednicy ołonki, utrata may powinna wynoid około 30%)
W warunkach domowych powinnimy zadbad aby wilgotnod nie była mniejza niż 75% Poniżej
możemy i podziewad eektu „uchej kórki” tzn powierzchnia alami obechnie za zybko i bdzie
utrudniad odprowadzenie wilgoci ze wntrza batonu Dotyczy to wzytkich uzonych wdlin a
alami w zczególnoci
Uwaga:
- jeżeli mamy możliwod to obniżamy topniowo wilgotnod pomiezczenia wychodząc od 90% i
zmniejzając wilgotnod 5 % co około 5 dni Taki proce uzenia jet najkorzytniejzy dla wzytkich
wdlin (w tym typowo wdzonych uchych)
Przepis wg Lena Poli
http://home.pacbell.net/lpoli/index.htm
Nadełał i tłumaczył Qqredu
Zgłoś jeśli naruszono regulamin