WINO JĘCZMIENNO - RODZYNKOWO - FIGOWE.doc

(31 KB) Pobierz

Wino Jęczmienno – Rodzynkowo – Figowe

 

Przepis nr. 01

 

Namocz jęczmień na noc w 300ml wody. Na drugi dzień rozmiksuj go w tej wodzie, dodaj rozdrobnionych rodzynek i fig. Doprowadź do wrzenia 4l wody i zalej nią mieszaninę owoców i jęczmienia. Dodaj cukru i mieszaj tak długo, aż całkiem się rozpuści. Po ochłodzeniu dodaj drożdży i pożywki. Fermentuj miazgę kilka dni, po czym odcedź ciecz, przelej ją do baniaka, gdzie dokończy się fermentacja. 

 

Przepis na 5 litrów wina:

 

Wino Jęczmienno – Rodzynkowo – Figowe

1 kg. cukru

1 kg. rodzynek

1 kg. fig

0,25 kg. jęczmienia

drożdże winne

2g. pożywki

woda do objętości 5 litrów

barley-jeczmien1.jpg [9,66kB]

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin