Najczęstsze błędy przy stole.doc

(38 KB) Pobierz
Najczęstsze błędy przy stole

Najczęstsze błędy przy stole

Chyba nie ma człowieka, który choć raz nie znalazł się w kłopotliwej sytuacji podczas oficjalnego posiłku: miał problem z doborem sztućców czy nie wiedział jak jeść daną potrawę. Drobne uchybienia są wybaczalne, ale najbardziej typowych błędów przy stole powinniśmy się wystrzegać.

Poniżej znajdziesz listę dziesięciu najbardziej rażących i notorycznie powtarzających się błędów popełnianych podczas różnych posiłków.

·                      Opieranie łokci o stół - łokcie nie mają co tu robić, nad blatem mogą znajdować się tylko dłonie i nadgarstki.

·                      Pochylanie zbyt nisko głowy nad posiłkiem – szczególnie w wydaniu damskim wygląda to mało elegancko, jak włosy lądują w potrawie. Po to mamy sztućce, aby podawać sobie kęsy do ust, a postawa wyprostowana to wymóg kulturalnego biesiadnika.

·                      Odkładanie na obrus uprzednio użytych sztućców – raz użyte sztućce nie mają prawa ponownie dotknąć obrusa. Toteż nie odkładamy sztućców w ten sposób, że częściowo znajdują się na talerzu, a częściowo na stole, tylko krzyżujemy je, albo kładziemy równolegle na talerzu.

·                      Oblizywanie łyżeczki od herbaty czy kawy – w kontaktach oficjalnych musimy z tej przyjemności zrezygnować, nawet gdy wsypujemy przepyszną śmietankę do kawy, mówi się trudno.

·                      Podawanie herbaty w szklankach – powinniśmy trzymać się zasady, że gorące napoje podajemy w filiżankach, a zimne w szklankach.

·                      Trzymanie kieliszka z winem za kielich – gdy tymczasem należy trzymać go za nóżkę. Pozwoli to uzyskać piękny dźwięk podczas toastów, a także w przypadku win schłodzonych zapobiegnie to ociepleniu trunku.

·                      Przeglądanie się w lusterku – pamiętajmy, że jeśli chcemy poprawić coś w swoim wyglądzie, to powinniśmy wyjść do toalety. Damie nie przystoi wyjmowanie puderniczki w trakcie posiłku.

·                      Wygłaszanie toastów przed gospodarzem – gdy tymczasem zasady dobrego wychowania wskazują, że pierwszy toast należy do gospodarza.

·                      Wygłaszanie toastów podczas gorącego dania – toasty należy wznosić między posiłkami.

·                      Wznoszenie tostów w połowie napełnionymi kieliszkami – przed wzniesieniem toastu należy upewnić się, czy każdy ma napełniony kieliszek. Trącanie się kieliszkami, w których tylko na dnie pozostał alkohol nie jest zbyt eleganckie.

Autor: Katarzyna Tomczyk

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin