Kawa z mrożona (1).doc

(29 KB) Pobierz
Kawa z kardamonem

Kawa mrożona

 

Rzeczy, których potrzebujesz:

·         kawa mrożona

·         Mielona kawa,

·         Dzbanek żaroodporny,

·         Kostki lodu,

·         Mleko (opcjonalnie),

·         Słodzik lub cukier,

·         Woda,

1Zaparz kawę w ekspresie lub w dzbanku żaroodpornym (odlej „fusy”) , według proporcji 2 łyżeczki kawy na kubek.

Dodaj cukier, który łatwiej będzie rozpuścić w gorącej kawie niż zimnej. Weź pod uwagę fakt, że cała kawa jaką zrobisz będzie słodka, więc jeżeli będziesz pić kawę z osobami które piją gorzką kawę zrezygnuj z tego kroku.

Pozostaw kawę w temperaturze pokojowej od 3-5 godzin, aż całkiem wystygnie. Jeżeli chcesz szybciej ją wystudzić wstaw do lodówki  na godzinę.

Napełnij wysoką szklankę kostkami lodu.

Wlej wystudzoną kawę do szklanek.

Wymieszaj aby wyrównać temperaturę, możesz dodać mleka, jeśli wolisz białą kawę.

Opcjonalnie szybsza wersja wykonania kawy, to napełniasz kostkami lodu plastikowe kubki (nie szklane bo popękają), następnie wlewasz świeżo zaparzoną kawę (możesz ją posłodzić jeśli lubisz i dodać mleka).

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin