Instruktaż higieny jamy ustnej
(konspekt)
:
Akademia Medyczna w Gdańsku
Dobór właściwej szczoteczki do zębów
1 szczoteczki tradycyjne:
· minimalna liczba rzędów włosia – 3
· zaokrąglone, niedrażniące zakończenie włosia
· odpowiednia twardość szczoteczki
· specjalne przeznaczenie różnych rodzajów włosia znajdujących
się na jednej szczoteczce
2 szczoteczki specjalne:
· do czyszczenia aparatów ortodontycznych
· do czyszczenia przestrzeni międzyzębowych
· dla pacjentów z wrażliwymi zębami i dziąsłami
· do czyszczenia protez
· do czyszczenia języka
· dla dzieci – 4-24 miesiące, 2-4 lata, 5-7 lat, 8 lat i więcej
3 szczoteczka elektryczna
· dobór odpowiedniej siły czyszczącej (ilość ruchów pulsacyjnych i oscylujących)
· dobór odpowiednich końcówek z włosiem:
Þ tradycyjne
Þ ortho (do aparatów ortodontycznych)
Þ interspace (do przestrzeni międzyzębowych)
· prawidłowy sposób szczotkowania
Dobór odpowiednich past do zębów
· bez fluoru, z zawartością jonów Ca2+ - dla dzieci
· z ograniczoną ilością fluoru – dla dzieci do lat 6
· z fluorem (NaF, KF) – w zapobieganiu próchnicy (Colgate)
· z aminofluorkami – w zapobieganiu próchnicy
(ELMEX, EVADENT)
· z hydroksyapatytami 17% - do demineralizacji i zniesienia
nadwrażliwości (Oral B)
· z wyciągami z ziół – dla pacjentów ze schorzeniami przyzębia
· z substancjami bakteriobójczymi – z chlorheksydyną,
triklosanem
· dla pacjentów z nadwrażliwością zębów (Green-Or, Elmex gel)
Właściwa dieta
1 Czynniki wpływające na potencjał pruchnicotwórczy pokarmów:
· rodzaj pokarmu – najbardziej pruchnicotwórcze Fglukoza i fruktoza
mniej pruchnicotwórcze F skrobia i błonnik
· stężenie węglowodanów
· częstotliwość spożywania węglowodanów
· czas przebywania węglowodanów jamie ustnej
· kolejność spożywania pokarmów
· skład chemiczny pokarmów:
Þ zawartość tłuszczu
Þ zawartość naturalnych buforów
Þ zdolność pokarmów do wydzielania śliny
Þ zawartość konserwantów
Þ zawartość kwasów
· właściwości fizyczne pokarmów:
Þ kleistość
Þ rozpuszczalność
2 Prawidłowa dieta powinna obejmować:
· spożywanie słodyczy w ograniczonych ilościach, ilościach po
ich zjedzeniu natychmiastowe umycie zębów
· nie podjadanie po umyciu zębów
· spożywanie pokarmów bogatych w wapń (jajka, mleko,
jogurty) oraz w witaminy (owoce, warzywa)
· unikanie picia kwaśnych napoi (przede wszystkim soków
cytrusowych, coli) w przypadku spożywania pić
przez słomkę
· ograniczenie spożywania słodyczy z zawartością karmelu
(przykleja się on do zębów i trudno je oczyścić)
Płukanki
1. Płukanki profilaktyczne – w swym składzie zawierają związki fluoru, substancje smakowe, substancje antybakteryjne; należy stosować je systematycznie
2. Płukanki lecznicze - w swym składzie zawierają substancje lecznicze poprawiające kondycję jamy ustnej:
· chlorheksydyna – jej wadą jest ograniczony czas stosowania (ok. 10 dni) ponieważ powoduje żółtobrązowe przebarwienia szkliwa i wypełnień oraz posiada gorzki smak; pomimo tego jest bardzo skuteczna w zakażeniach jamy ustnej (ELUDRIL)
· aminofluorek cynawy - dla pacjentów z problemami dziąseł (MERIDOL)
· ziołowe (ELMEX SENSITIVE PLUS)
· chlorek cetylopirydyny 0,05% - związek podobny do chlorheksydyny, pozbawiony jej działań ubocznych.
Metody szczotkowania zębów
1. metoda roll - wskazana jest dla młodzieży i dorosłych ze zdrowym przyzębiem. Jest najmniej szkodliwa ze wszystkich sposobów szczotkowania. Część pracującą szczoteczki należy ułożyć pod kątem 45° do płaszczyzny zębów, na powierzchni przedsionkowej i później językowej, częściowo na dziąśle, częściowo na okolicy przyszyjkowej, możliwie jak najdalej od płaszczyzny zgryzu. Następnie wykonujemy ruch obrotowo-wymiatający w kierunku od brzegów siecznych. Czynność tę powtarzamy kilka razy na tym samym odcinku, po czym przesuwamy szczoteczkę tak, aby oczyścić cały łuk szczęki a potem żuchwy.
2. metoda pozioma - czyścimy powierzchnie żujące zębów bocznych. Część pracującą szczoteczki kładziemy wzdłuż długiej osi zębów na powierzchniach żujących zębów bocznych i szczotkujemy tam i z powrotem. Możemy delikatnie wykonywać ruchy obrotowe.
3. metoda pionowa – szczotkujemy powierzchnie językowe zębów przednich. Część pracującą szczoteczki przykładamy pionowo do powierzchni językowych zębów przednich, czyli wzdłuż długich osi zębów i delikatnie wymiatamy resztki pokarmowe.
4. Szczotkowanie języka - ostatnio uważa się także, że grzbiet języka jest jednym z głównych siedlisk drobnoustrojów w jamie ustnej i źródłem ich rozsiewania, szczególnie gdy pokryty jest nalotem.
5. metody wibracyjne
6. okrężna Fonesa
7. fizjologiczna Smitha
8. szorowania
...
mikideusz2