Przepisy kulinarne.doc

(601 KB) Pobierz
Torta alla Gianduia (Nutella Cake)

Torta alla Gianduia (Nutella Cake)

  • 6 dużych jajek (osobno białka i żółtka)
  • szczypta soli
  • 125 g miękkiego masła
  • 400 g Nutelli (1 słoiczek)
  • 1 łyżka Frangelico, rumu lub wody
  • 100 g zmielonych orzechów laskowych
  • 100 g gorzkiej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej i ostudzonej 

W dużej misce ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubić masło z nutellą, potem dodać do masy Frangelico (lub rum lub wodę), żółtka i zmielone orzechy, całość zmiksować. Wmieszać i zmiksować z czekoladą. Na końcu dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180ºC.

  • Polewa: 100 g orzechów laskowych, obranych
  •               125 ml kremówki
  •              1 łyżka Frangelico, rumu lub wody
  •                125 g gorzkiej czekolady

Orzechy podpiec na patelni, często mieszając, by się nie przypaliły. Ochłodzić przed wrzuceniem na polewę (koniecznie!).W garnuszku podgrzać lekko kremówkę z Frangelico i czekoladą, mieszając. Jeśli tylko czekolada się roztopi, natychmiast ściągnąć z palnika i dalej mieszać, do otrzymania gładkiej polewy.  Na ostudzone ciasto wylać polewę, przyozdobić orzechami.

Torta alla Gianduia

 

Babeczki orzechowe z cream cheese

Babeczki orzechowe z cream cheese

  • 85 g włoskich orzechów, zmielonych (pół szkl.)
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 80 g drobnego cukru do wypieków
  • otarta skórka z połowy cytryny
  • 70 g mąki
  • pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 jajka, roztrzepane
  • orzechy włoskie do dekoracji

Masa z cream cheese:250 g cream cheese, np. Philadelphia (można też użyć mascarpone)    5 łyżek cukru pudru

Do zmielonych orzechów dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem zmiksować. Formę do muffinek wyłożyć papierkami, przełożyć do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną, a przecież trzeba jeszcze udekorować je serkiem). Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC. 

Wystudzić. Cream cheese ubić z cukrem pudrem, udekorować babeczki serkiem, a następnie orzechami.

 

Babeczki z Czarnego Lasu

Babeczki z Czarnego Lasu

  • 1/4 szklanki wiśni z kompotu, syropu lub świeżych
  • 1/4 szklanki kompotu z wiśni lub syropu
  • 80 g masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • pół szklanki cukru
  • 35 ml Kirschu (cherry brandy)
  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • 1  jajko
  • mniej niż pół szklanki wiśni (mogą być z kompotu, świeże, lub rozmrożone - powinny być odsączone z nadmiaru wody) - w całości lub połówkach do ciasta
  • p;us: 250 ml śmietany kremówki
  • wiórki czekoladowe do dekoracji
  • wiśnie do dekoracji

Wiśnie (1/4 szklanki) dokładnie osuszyć, odpestkować. Zmiksować blenderem z kompotem lub syropem. Do garnuszka włożyć masło, czekoladę, cukier, Kirsch, podgrzewać, aż do rozpuszczenia składników, na małym ogniu. Ostudzić.

Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać z ochłodzoną masą, dodać jajko, wymieszać, aż masa będzie gładka. Na końcu wrzucić wiśnie (mniej niż pół szklanki), wymieszać.   25 min. 180 stopni, ostudzić.

 

Składniki na około 10 babeczek MOCNO CYTRYNOWYCH:

  • 1 szklanka mąki
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki drobnego cukru (dałam mniej)
  • 60 g masła, miękkiego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek (90 ml) maślanki (lub jogurtu naturalnego)
  • sok z 1 cytryny
  • otarta skórka z 2 cytryn
  • cukier puder - do oprószenia

Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w naczyniu. Mikserem zmiksować masło z cukrem, aż będzie kremowe, powoli wbijać jajka, miksując. Do masy maślanej wsypywać na przemian suche składniki, wlewać maślankę, na końcu sok i skórkę z cytryny.

Przygotować formę - do muffinek lub dowolną. Wypełnić papilotki prawie do pełna - nie urosną bardzo duże.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 18 minut. Studzić na kratce.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MARCEPAN     1 bialko ubic na piane , 200 g mielonych migdalow zmieszac ze 100 g cukru pudru , wymieszac razem piane z mieszanina cukru i migdalow az uzyska sie gesta mase. nastepnie odstawic na kilka godzin, najlepiej w lodowce. mozna wzbogacic marcepan dodajac olejek migdalowy, pomaranczowy lub rozany albo kolorowac

Muffinki z marcepanem

muffinki z marcepanem

  • 175 g masy marcepanowej, startej na tarce o dużych oczkach  (batonik migdałowy)
  • 260 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 115 g drobnego cukru
  • 2 średnie jajka
  • 200 ml mleka
  • 6 łyżek oleju słonecznikowego lub 85 g roztopionego, ochłodzonego masła
  • 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (można zastąpić aromatem migdałowym)
  • płatki migdałów - do posypania

W jednym naczyniu wymieszać składniki suche ze startym marcepanem, w drugim naczyniu składniki mokre. Połaczyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów.

Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.

Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką

Muffinki z truskawkami i migdałową kruszonką

Składniki na około 15 muffinek:

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 1 szklanka mleka (dałam troche mniej, ciasto byłoby zbyt rzadkie)
  • 1,5 szklanki pokrojonych truskawek

Kruszonka migdałowa:

  • 100 g zmielonych migdałów
  • 20 g masła
  • 3 łyżeczki cukru 

W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami. Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.

Czekoladowe pralinki z Bailey's

Czekoladowe pralinki z Bailey's

Składniki na około 20 - 25 pralinek:

  • 8 dag biszkoptu (moga to być biszkopty kupne lub resztki ze spodu biszkoptowego)
  • 8 dag miękkiego masła
  • 10 dag gorzkiej czekolady, startej na wiórki (na najmniejszych oczkach)
  • 1 łyżka naturalnego kakao
  • 3 - 4 łyżki likieru Bailey's
  • 2 dag zmielonych migdałów lub innych orzechów (użyłam zmielonych orzechów laskowych)
  • 1 łyżka cukru pudru

Do obtoczenia:

  • kakao lub cukier puder lub posiekane orzeszki ... co lubicie

Biszkopt pokruszyć na proszek, dodać startą czekoladę, kakao, masło, likier i migdały, cukier puder. Zagnieść lub zmiksować. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć. Przechowywać w lodówce.

 

                                  Kotleciki ziemniaczane z koperkiem

Kotleciki ziemniaczane z koperkiem

Składniki na 10 - 15 sztuk:

  • 20 dag mąki
  • 20 dag ugotowanych, posolonych, utłuczonych ziemniaków
  • 3 łyżki mleka lub maślanki
  • 40 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 1 łyżka pokrojonego świeżego koperku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkiego masła, szczyptę soli i koperek. Następnie utłuczone na krem ziemniaki. Wlać mleko/maślankę i zagnieść miękkie ciasto.

Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i foremką lub szklanką wykrajać krążki (szklanką wyjdzie mniej, miałam niedużą foremkę). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 15 minut w temperaturze 200°C. Podawać ciepłe.

 

 

 

 

Migdałowy sernik z Amaretto

Migdałowy sernik z Amaretto

spód: 1,5 szklanki pokruszonych ciastek digestive lub innych wieloziarnistych, owsianych, itp. , 50 g roztopionego masła , kilka kropel ekstraktu migdałowego (lub aromatu)

Wszystkie składniki wymieszać, do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać.

Masa: 750 g sera półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie, albo dobrego jakościowo śmietankowego sera przeznaczonego na serniki              1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g)4 jajka , 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub aromatu) , około 100 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru , 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) , 100 g podprażonych płatków migdałowych + niepodprażone do dekoracji

Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać.

Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na górze wysypać dodatkowo niepodprażone płatki migdałów. Piec około 1 godziny w 175ºC.  Gdyby szybko 'łapał' kolor, przykryć folią aluminiową.  Tego sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by środek był ścięty i sprężysty. Wystudzić w formie. Schłodzić w lodówce przez jedną noc.

Pierniczki jak alpejskie ...

  • 1 kg mąki
  • 8 żółtek
  • 3 białka
  • 1,5 szklanki cukru (dałam mniej)
  • 3 łyżki kakao
  • 200 ml gęstej, kwaśnej śmietany  
  • 3 łyżeczki sody
  • 4 łyżeczki przypraw (2 cynamonu, 1 goździków, 1/2 kawy rozpuszczalnej, 1/2 pieprzu), można dodać przyprawę do pierników
  • 1 kostka masła/margaryny (250 g)
  • 1 słoik miodu (400 g)

Dzień przed pieczeniem:Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.

W dniu pieczenia:Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką.Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie. 

Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.

Smaruj białkiem, wałkuj na 4 mm. Można nadziewać konfiturą (mało): większy I mniejszy piernik, skleić.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin