Torta alla Gianduia (Nutella Cake)
W dużej misce ubić na sztywno 6 białek ze szczyptą soli. W osobnym naczyniu ubić masło z nutellą, potem dodać do masy Frangelico (lub rum lub wodę), żółtka i zmielone orzechy, całość zmiksować. Wmieszać i zmiksować z czekoladą. Na końcu dodać ubite na sztywno białka, delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, piec około 40 minut w 180ºC.
Orzechy podpiec na patelni, często mieszając, by się nie przypaliły. Ochłodzić przed wrzuceniem na polewę (koniecznie!).W garnuszku podgrzać lekko kremówkę z Frangelico i czekoladą, mieszając. Jeśli tylko czekolada się roztopi, natychmiast ściągnąć z palnika i dalej mieszać, do otrzymania gładkiej polewy. Na ostudzone ciasto wylać polewę, przyozdobić orzechami.
Masa z cream cheese:250 g cream cheese, np. Philadelphia (można też użyć mascarpone) 5 łyżek cukru pudru
Do zmielonych orzechów dodać masło, cukier, skórkę z cytryny, mąkę, sodę, proszek, jajka i wszystko razem zmiksować. Formę do muffinek wyłożyć papierkami, przełożyć do nich ciasto (troszkę mniej niż pół papilotki - babeczki urosną, a przecież trzeba jeszcze udekorować je serkiem). Piec około 20 minut w temperaturze 190ºC.
Wystudzić. Cream cheese ubić z cukrem pudrem, udekorować babeczki serkiem, a następnie orzechami.
Wiśnie (1/4 szklanki) dokładnie osuszyć, odpestkować. Zmiksować blenderem z kompotem lub syropem. Do garnuszka włożyć masło, czekoladę, cukier, Kirsch, podgrzewać, aż do rozpuszczenia składników, na małym ogniu. Ostudzić.
Do miski przesiać mąkę, kakao, proszek i sodę. Wymieszać z ochłodzoną masą, dodać jajko, wymieszać, aż masa będzie gładka. Na końcu wrzucić wiśnie (mniej niż pół szklanki), wymieszać. 25 min. 180 stopni, ostudzić.
Składniki na około 10 babeczek MOCNO CYTRYNOWYCH:
Mąkę, proszek do pieczenia i sól wymieszać w naczyniu. Mikserem zmiksować masło z cukrem, aż będzie kremowe, powoli wbijać jajka, miksując. Do masy maślanej wsypywać na przemian suche składniki, wlewać maślankę, na końcu sok i skórkę z cytryny.
Przygotować formę - do muffinek lub dowolną. Wypełnić papilotki prawie do pełna - nie urosną bardzo duże.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 - 18 minut. Studzić na kratce.
MARCEPAN 1 bialko ubic na piane , 200 g mielonych migdalow zmieszac ze 100 g cukru pudru , wymieszac razem piane z mieszanina cukru i migdalow az uzyska sie gesta mase. nastepnie odstawic na kilka godzin, najlepiej w lodowce. mozna wzbogacic marcepan dodajac olejek migdalowy, pomaranczowy lub rozany albo kolorowac
W jednym naczyniu wymieszać składniki suche ze startym marcepanem, w drugim naczyniu składniki mokre. Połaczyć zawartość obu naczyń i wymieszać tylko do połączenia.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, nałożyć do niej ciasto (do 3/4 wysokości papilotki). Posypać płatkami migdałów.
Piec około 20 minut w temperaturze 200ºC.
Składniki na około 15 muffinek:
Kruszonka migdałowa:
W jednym naczyniu połączyć suche składniki: mąkę, cukier, proszek, sodę, sól. W drugim składniki mokre: jajka, mleko, olej. Wymieszane mokre składniki wlać do suchych i lekko wymieszać, tylko do połączenia się składników. Dodać truskawki i wymieszać.Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, wypełnić ciastem. Posypać kruszonką.Kruszonka: wszystkie skłądniki połączyć, rozcierać palcami. Piec około 25 minut w 190ºC. Podawać ostudzone.
Składniki na około 20 - 25 pralinek:
Do obtoczenia:
Biszkopt pokruszyć na proszek, dodać startą czekoladę, kakao, masło, likier i migdały, cukier puder. Zagnieść lub zmiksować. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wyjąć, uformować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtoczyć. Przechowywać w lodówce.
Składniki na 10 - 15 sztuk:
Mąkę przesiać do naczynia, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać miękkiego masła, szczyptę soli i koperek. Następnie utłuczone na krem ziemniaki. Wlać mleko/maślankę i zagnieść miękkie ciasto.
Rozwałkować na grubość około 0,5 cm i foremką lub szklanką wykrajać krążki (szklanką wyjdzie mniej, miałam niedużą foremkę). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i piec około 15 minut w temperaturze 200°C. Podawać ciepłe.
Migdałowy sernik z Amaretto
spód: 1,5 szklanki pokruszonych ciastek digestive lub innych wieloziarnistych, owsianych, itp. , 50 g roztopionego masła , kilka kropel ekstraktu migdałowego (lub aromatu)
Wszystkie składniki wymieszać, do otrzymania masy o strukturze mokrego piasku. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć papierem do pieczenia (same dno), wcisnąć masę ciasteczkową, wyrównać.
Masa: 750 g sera półtłustego, zmielonego przynajmniej 2-krotnie, albo dobrego jakościowo śmietankowego sera przeznaczonego na serniki 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego (400 g), 4 jajka , 1 łyżeczka ekstraktu z migdałów (lub aromatu) , około 100 ml Amaretto lub innego migdałowego likieru , 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi) , 100 g podprażonych płatków migdałowych + niepodprażone do dekoracji
Ser dokładnie ubić mikserem, wlać mleko skondensowane, dalej ubijając, do połączenia. Dodawać jajka, jedno za drugim, ubijając. Dodać likier oraz ekstrakt z migdałów, wmieszać mąkę ziemniaczaną. Wszystko wymieszać na gładką masę. Na samym końcu dodać podprażone płatki migdałów. Wymieszać.
Masę serową wylać na ciasteczkowy spód. Na górze wysypać dodatkowo niepodprażone płatki migdałów. Piec około 1 godziny w 175ºC. Gdyby szybko 'łapał' kolor, przykryć folią aluminiową. Tego sernika nie pieczemy do tzw. suchego patyczka, ważne, by środek był ścięty i sprężysty. Wystudzić w formie. Schłodzić w lodówce przez jedną noc.
Dzień przed pieczeniem:Kakao wymieszać z mąką w dużej misce, odstawić. Miód zagotować z przyprawami, odstawić, włożyć masło, poczekać aż się rozpuści, a potem wystygnie. W śmietanie rozpuścić sodę, odstawić - śmietana zwiększy swą objętość (powinna mieć temperaturę pokojową). Białka ubić na pianę, dodać cukier, ubijając, dodawać żółtka. Ubite jaja wlewać do mąki i delikatnie wymieszać, wlać miód i dalej mieszać. Na koniec dodać śmietanę z sodą. Ciasto będzie dość rzadkie. Odstawić je przykryte w chłodne miejsce, w ciągu 24 godzin zgęstnieje.
W dniu pieczenia:Ciasto podsypać mąką, rozwałkować na gubość 3 mm (nie cienko, najsmaczniejsze są te grubsze pierniczki) i wykrawać pierniczki. Mocno podsypywać maką.Blachę wyłożyć papierem lub folią aluminiową, pierniczki ułożyć w pewnej odległości od siebie.
Piec w temperaturze 180ºC przez 7-12 minut (w zależnosci od grubości i wielkości, ja piekłam 7 minut). Studzić na kratce. Można pierniczki polukrować lub ozdobić. Jeśli mają być błyszczące, przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.
Smaruj białkiem, wałkuj na 4 mm. Można nadziewać konfiturą (mało): większy I mniejszy piernik, skleić.
mirkamil