baba ziemniaczana.doc

(4 KB) Pobierz

Baba ziemniaczana

 

2 kg ziemniaków (pytamy chłopa z bazarku,ktore najlepsze)

3 duże jaja

40 dag boczku wędzonego

2 średnie cebule zeszklone

łyzka mąki pszennej, jeśli ziemniaki są zbyt rzadkie

pieprz, sól, do smaku

2 garście majeranku

 

Ucieramy ziemniaki, wbijamy cale jajka, dodajemy podsmażony, pokrojony w cienkie plasterki boczek i cebulę, solimy, pieprzymy.

Wszystko mieszamy, jeśli ziemniaki puściły zbyt dużo soku, dodajemy łyżkę pszennej mąki (ja lubię miękką więc tego prawie nigdy nie robię)

Masę wylewamy na posmarowaną olejem formę blaszaną lub naczynie żaroodporne.

Wierzch obficie posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Pieczemy 1- 1,5 godziny w dziwnej temperaturze. babcia wkłada to do 200, zwiększa do 250, potem włącza sam dół, potem zmniejsza do 200 a ostanie 20 minut dochodzi w wyłączonym

Zgłoś jeśli naruszono regulamin