cud kuchenny.doc

(38 KB) Pobierz
ZASADY OGÓLNE GOTOWANIA

ZASADY OGÓLNE GOTOWANIA
W CUDZIE KUCHENNYM

 

Przed gotowaniem dobrze jest przepłukać Cud lub Kuchmistrza wrzątkiem. Nie wolno podnosić pokrywki pojemnika przed upływem czasu gotowania. Gotując rybę, piersi lub kalafior należy pamiętać o tym, że powinny one być całkowicie przykryte wrzątkiem

(około 2,5l). Obydwa pojemniki doskonale nadają się również do podtrzymywania temperatury produktów żywnościowych, przykładowo wlewając ½ l wrzącej wody pod sito długo utrzymamy w cieple ugotowane ziemniaki, a wsypując pokruszony lód możemy schładzać owoce morza, lub inne delikatne produkty. Bardzo dobrze też się rozmraża  produkty zachowując ich wszystkie właściwości odżywcze.

RYBA GOTOWANA

5-6 sztuk fileta z ryby

              Marchew, pietruszka, seler, por, sól, vegeta do zrobienia wywaru. Rozmrożone filety z ryby wkładamy do Cudu kuchennego i zalewamy osolonym gotującym się wywarem z warzyw (około 2,5l) całość natychmiast zamykamy pokrywką i pozostawiamy na około 30 minut (całe ryby około 40 minut). W czasie gotowania się ryby przygotowujemy sos koperkowy z masła, mąki, posiekanego koperku, śmietany i wody w shakerze. Tak przygotowaną rybę podajemy na gorąco z ziemniakami.

 

RYBA PO GRECKU

 

Ugotowaną w Cudzie kuchennym rybę z warzywami w wiórki albo kostki układamy na półmisku. Cebulę pokrojoną w paski lekko podsmażamy i dodajemy przecieru pomidorowego. Tak wykonanym sosem polewamy ugotowaną rybę.

 

RYBA W GALARECIE

 

              Po ugotowaniu ryby odcedzamy ją z wywaru i dodajemy do niego żelatyny po czym ponownie zalewamy nim rybę i pozostawiamy do zastygnięcia.

PIERSI Z KURCZAKA

 

Piersi z kurczaka gotujemy podobnie jak rybę w osolonej wodzie (można dodać kostkę rosołową do smaku) przez około 30-40 min. Podajemy na gorąco, lub dodajemy żelatyny aby otrzymać piersi w galarecie.

 

PIERSI Z KURCZAKA Z MAKARONEM W SOSIE

 

              Niewielką ilość makaronu świderki (Malma) oraz dwa filety z kurczaka gotujemy w Cudzie Kuchennym albo Kuchmistrzu około 30-40 minut. A w międzyczasie przygotowujemy sos koperkowy albo pomidorowy. Ugotowane filety z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i podajemy na gorąco z sosem i makaronem.

MAKARON I MŁODA KAPUSTA

 

              Do jednej części Kuchmistrza wkładamy pokrojoną młodą kapustę, do drugiej części odpowiednią ilość makaronu świderki (Malma).

Całość zalewamy osolonym wrzątkiem i przykrywamy, pozostawiając na 30 minut. W międzyczasie podsmażamy na oliwie pokrojone pieczarki z cebulą i dodajemy do ugotowanego makaronu z kapustą, całość przyprawiamy pieprzem i vegetą wedle upodobania, podajemy na gorąco.

KIEŁBASKI NA GORĄCO

Kiełbaski lub parówki zalewamy w Cudzie kuchennym wrzątkiem i gotujemy 10-15 minut, nie ryzykując że pęknie nam skórka podczas tradycyjnego gotowania.

KALAFIOR W CUDZIE KUCHENNYM

 

              Kalafior dzielimy na różyczki i zalewamy osolonym wrzątkiem pozostawiając pod przykryciem przez około 30-40 minut.

KASZA

              Opłukaną kaszę zalewamy osolonym wrzątkiem i przykrywamy na 30 minut.

 

RYŻ

              Aby ugotować ryż, trzeba go wsypać do gotującej się osolonej wody i zagotować przez 3 minuty, następnie przelać całość do Cudu Kuchennego lub Kuchmistrza i pozostawić pod przykryciem przez około 30 minut.

 

PIERSI Z KURCZAKA GOTOWANE

W   CUDZIE KUCHENNYM
 

Piersi z kurczaka, Dwie kostki rosołowe.

              W cudzie kuchennym układamy surowe wcześniej przyprawione kawałki piersi z kurczaka i wrzucamy kostki rosołowe.

Całość zalewamy wrzątkiem, wrzątek koniecznie musi przykryć mięso. Następnie natychmiast przykrywamy Cud kuchenny pokrywką i pozostawiamy na trzydzieści minut. Uwaga, podczas gotowania nie zaglądamy do środka. Po upływie trzydziestu minut piersi z kurczaka są już ugotowane.

 

BŁYSKAWICZNY BARSZCZ NA BAZIE WYWARU

 

1.       wywar po ugotowanych piersiach,

2.       koncentrat barszczu w płynie (np.Krakus)

3.       Łyżka octu najlepiej winnego,

4.       Mały ząbek startego czosnku.

Do pozostałego po gotowaniu piersi w cudzie gorącego wywaru dodajemy wymienione produkty. Po zamieszaniu i ewentualnym doprawieniu doskonały i klarowny barszcz już gotowy.

 

ŁAZANKI Z PIECZARKAMI

szklankę makaronu najlepiej malma o dowolnym kształcie,                        około pół główki młodej kapusty,

rozdrobniona i podsmażona cebula z pieczarkami,                                       pieprz   i   sól do smaku.

Na dno sita Cudu kuchennego wsypujemy makaron i uzupełniamy poszatkowaną kapustą. Całość zalewamy wrzącą osoloną wodą, tak aby kapusta była zanurzona w całości i niezwłocznie przykrywamy Cud pokrywką pozostawiając na 30 minut.

Po ugotowaniu odsączamy kapustę z makaronem i dodajemy przygotowane pieczarki z cebulką, całość doprawiamy do smaku

solą i pieprzem.

KAPUSTA ZASMAŻANA

 

średnia główka poszatkowanej kapusty młodej,                               pół cebuli drobno pokrojonej,

5 dkg wędzonego boczku,                                                                 sól, pieprz i ocet do smaku.

              Poszatkowana kapustę wkładamy do cudu kuchennego i zalewamy wrzącą osoloną wodą, tak aby całość była zanurzona, po czym Cud zamykamy na 30 minut pokrywką.

Po ugotowaniu odsączamy kapustę z wody i dodajemy uprzednio pokrojoną cebulkę i podsmażony boczek oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz octem wedle upodobania.

RYBA PO GRECKU

Około 6 filetów rybnych,

Mrożonka 4 składnikowa (krojona w paski pietruszka, marchew, por, seler)

Dwie duże marchewki, dwie trzy cebule, oraz kilka łyżek oleju.

Dwie łyżki ketchupu i dwie łyżki koncentratu pomidorowego.

Dwie kostki rosołowe, kilka kulek ziela angielskiego.

Cztery listki laurowe, sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

              Rybę rozmrozić, skroplić sokiem z cytryny, cebulę pokroić w kostkę i udusić na oleju, marchewki zetrzeć na tarce. Do garnka wlać 1 litr wody, dodać mrożonkę, startą marchewkę, cebulkę kostki rosołowe i przyprawy, całość gotujemy do momentu aż warzywa będą miękkie, pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy oraz ketchup. Tak przygotowanym wrzącym sosem przekładamy filety rybne w pojemniku cudu kuchennego w następujący sposób:

Na dno pojemnika bez sita wlewamy wrzący sos i układamy pierwszą warstwę dwóch filetów, na nie ponownie wlewamy sos i układamy kolejna warstwę dwóch filetów, ostatnią warstwę filetów koniecznie przykrywamy resztką wrzącego sosu i natychmiast zamykamy pojemnik przykrywką, pozostawiając go tym samym miejscu na 45 minut po upływie których potrawa jest już gotowa. Uwaga przed upływem 45 minut nie należy pojemnika przestawiać oraz podnosić pokrywki.

 

ROLADKI  Z  CUDU

3 duże piersi drobiowe,  vegeta,  żółty  ser,  zielona pietruszka, 

Każdą  pierś dzielimy na 5 części, rozbijamy tłuczkiem, solimy z obu stron, pieprzymy tylko z jednej, na tak przygotowaną pierś

kładziemy plasterek sera żółtego, troszkę posiekanej zielonej pietruszki, zwijamy, spinamy wykałaczką, układamy w cudzie,

posypujemy niewielką ilością vegety, pokruszonymi rosołkami  i  zalewamy wrzątkiem. Gotujemy 40minut.

 

SPAGETTI  Z  MALMY

Makaron  spaghetti  najlepszy jest malma, gotujemy w cudzie 40minut. Na patelni podgrzewamy gotowy sos słodko-kwaśny

(np. z Łowicza), można też dodać mięso mielone lub kiełbaskę pokrojoną w kostkę. Kiedy makaron się ugotuje, odcedzamy go

i łączymy z sosem.

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin