Warzywa cebulowe.docx

(18 KB) Pobierz

           Warzywa cebulowe – cebula zwyczajna, por, czosnek, cebula kartoflanka, szalotka, siedmiolatka, szczypiorek, cebula perłowa

           Rodzina liliowate

           Cebula zwyczajna - Morfologia – system korzeniowy wiązkowy, płytki (20 cm). W I roku wegetacji powstaje część jadalna- cebula, złożona z piętki (skróconej łodygi) i mięsistych nasad liściowych. Liście cebuli składają się z pochwy liściowej (łuski) i blaszki liściowej (szczypior)

           Suche, zewnętrzne części cebuli –łuski pełnią funkcję ochronną, a wewnętrzne magazynują zapasy pokarmowe. Górny odcinek liścia- blaszka liściowa, jest rurkowata, ostro zakończona, pokryta woskiem, osiąga do 50 cm długości

           W II roku wegetacji po spoczynku zimowym następuje rozwój generatywny. Tworzy się pęd kwiatostanowy do 1,2 m, kwiatostan- kulisty baldach, kwiaty są obupłciowe, owadopylne. Owocem jest torebka zawierająca czarne, kanciaste nasiona

           Jest to roślina dnia długiego.

           Schemat budowy cebuli na przykładzie jednorocznej cebuli tulipana.

                           1. łuska zewnętrzna (okrywająca)

                           2. łuski wewnętrzne (spichrzowe)

                           3. zawiązek części nadziemnej (liście, pęd kwiatostanowy, części kwiatu)

                           4. zawiązki cebul przybyszowych (przyszłorocznych)

                           5. piętka (przekształcony, silnie skrócony pęd)

                           6. Korzenie

           Odmiany cebuli różnią się

-           Barwą i przyleganiem łusek okrywających ( żółte, brązowe, czerwone, fioletowe, białe)- do konserwowania lepiej nadają się odmiany o łuskach białych. Pozostałe nadają się do przechowywania. Cebula do przechowywania powinna mieć łuski okrywowe grube i ściśle przylegające do mięsistych bez skłonności do odpadania

-           Barwa łusek mięsistych –biała, biało-zielone, żółte, czerwone, fioletowe

-           Kształtem i wielkością cebul( spłaszczone, kuliste, wydłużone) jest to cecha odmianowa zależna od warunków uprawy: sadzenie zbyt głębokie kształt wydłużony, płytkie płaski

-           Ostrością smaku-łagodne, ostre. Odmiany do konsumpcji bezpośredniej powinny mieć smak łagodniejszy

-           Twardością cebuli związaną ze ścisłością przylegania łusek mięsistych. Do przechowywania powinny być bardziej przylegające

-           Długością okresu wegetacji (od 4 do 6 miesięcy)

-           Plennością –zależy od wielkości cebul, warunków i metod uprawy 10-50 t/ha

-           Równomiernością załamywania szczypioru

-           Zastosowaniem (do bezpośredniego spożycia, do przechowywania krótkiego lub długiego, na susz

-           O wartości odmianowej decyduje w dużym stopniu stopień wyrównania w/w cech

 

           POLANOWSKA

           cechy odmiany:

           - odmiana późna do uprawy z siewu wiosennego

           - cebule średnie (100-150 g), kuliste do szerokojajowatych,

           - łuska mocna, dobrze przylegająca,

           barwy od żółtobrązowej do słomkowo-brązowej

           - średnia równoczesność załamywania szczypioru

           - miąższ twardy, białoseledynowy

           - plon: 50 t/ha z dużym udziałem cebul o średnicy powyżej 7,0 cm

           - odporna na uszkodzenia mechaniczne (mocna łuska

       i twarde cebule) oraz na infekcje grzybow i warunki pogodowe (silny nalot woskowy)

           - szczególnie polecana do długotrwałego przechowywania i do bezpośredniego spożycia

 

           Wolska, Sochaczewska, Czerniakowska, Grabowska, Kutnowska, Ursusowska, Żytawska, Tęcza, Topolska, Polanowska

            

           Por – jest rośliną dwuletnią

           W I roku uprawy wytwarza organy wegetatywne – cebulę i liście będące częścią jadalną rośliny

           Łodyga właściwa tzw piętka jest silnie skrócona i zdrewniała, wyrastają z niej liście i korzenie

           Liście w górnej części są wydłużone, płaskie; w dolnej są soczyste, mięsiste, ściśle zachodzą na siebie tworząc łodygę rzekomą. Dolna część liści jest biała i tworzy wydłużoną cebulę

           Łuski okrywające są błoniaste i nie zasychają

           Cebula pora jest zawsze pojedyncza i ma tylko jeden stożek wzrostu

           W II roku wegetacji tworzą się pędy  kwiatostanowe do 1,5-2 m wysokości, na całej długości jednakowo grube

           Kwiatostanem jest baldach

           Kwiaty są obupłciowe

           Owocem jest torebka z nasionami

           Odmiany pora różnią się:

           Kształtem –jednilicie gruby, przy podstawie cebulkowato zgrubiały

           długością cebuli: krótka 8-15 cm, długa do 30 cm

           Odmiany letnie maja cebule dłuższe niż zimowe

           Odmiany dzielą się na letnie i zimowe

           Letnie mają krótszy okres wegetacji, są wrażliwsze na niskie temperatury, giną przy –8-10 stopni C, mają liście jasnozielone, są delikatniejsze w smaku

           Zimowe –dłuższy okres wegetacji, wytrzymują do –15 stopni i mogą zimować w gruncie, są ostrzejsze w smaku, liście są ciemniejsze

           Odmiana zimowa, zgrubiała u podstawy, krótka cebula

           Odmiana letnia o jednakowej grubości długiej cebuli

           Baca, Bartek, Juhas, Orbital

 

           CZOSNEK – bylina, w uprawie roślina1 roczna

           CZĘŚĆ JADALNA – cebulka zwana

ząbkiem –(piętka + mięsisty liść)

System korzeniowy jest wiązkowy i słabo rozwinięty dorasta do 20-30 cm

Łodyga właściwa jest skrócona- piętka. Z jej górnej części wyrastają liście a z dolnej korzenie

Liście czosnku dzielą się na

1) ochronne - łuski,

2) asymilujące –blaszka liściowa

3) Spichrzowe –mięsiste pochwy liściowe

Piętka posiada pąki, z których wyrastają nowe ząbki tworząc główkę

           Czosnek można podzielić na grupy

1.         Wytwarzający pędy kwiatostanowe( zimowy) - ma kilka większych ząbków w główce, gorzej się przechowuje, sadzi się go jesienią

W kwiatostanie zamiast nasion tworzą się małe ząbki, służące również do rozmnażania

Kwiatostanem jest baldach, ale z kwiatów nie tworzą się owoce i nasiona

1.         Nie wytwarzający pędów kwiatostanowych – ma mniejsze ząbki ale większą ilość, dobrze się przechowuje, sadzić można jesienią i wiosną

Cechy odmianowe:

2.         Czosnek nie wytwarza nasion, rozmnaża się go wegetatywnie

3.         Wyselekcjonowano kilka odmian czosnku zimowego Pola, Mega, Orlik, Arkus, Harnaś, Huzar, Jankiel

4.         W obrębie grup wyróżnia się typy, które różnią się pokrojem, wielkością części nadziemnej, plennością, terminem dojrzewania, kształtem, wielkością, liczbą, barwą ząbków

 

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin