Ryż z rybami.doc

(21 KB) Pobierz

RYŻ Z RYBAMI

 

·        2 szklanki ryżu

·        75 dag surowej białej ryby

·        3 cytryny

·        2-3 strąki papryki

·        kilka gałązek natki pietruszki

·        1 puszka anchois

·        3 łyżki oliwy

·        sól , pieprz , szczypta cukru

·        10 jajek ugotowanych na twardo

 

                   Rybę zfiletować i pokroić w drobną kostkę , 2 cytryny przekroić , wycisnąć sok , pozostawić jedną łyżkę , resztą skropić rybę , wymieszać przykryć i odstawić na 4-5 godz. do lodówki mieszając co godz . Ryż zagotować w 1 litrze osolonej wody , przelać na sicie zimną wodą , przełożyć do miski , paprykę opiec w piekarniku , zdjąć skórę miąższ pokroić w kostkę , natkę posiekać , kilka koreczków anchois odłożyć , resztę pokroić na małe kawałki i dodać do ryżu razem z papryką , wymieszać .

Łyżkę soku z cytryny wymieszać z oliwą przyprawić do smaku cukrem , pieprzem i solą , ułożyć ¾ pokrojonej ryby , wyłożyć ryż  , środek ryżu udekorować pozostałą rybą , papryką i natką i anchois , jajka pokroić na ćwiartki , pozostałą cytryną przekroić .

Jajka , cytrynę i sos winegret podawać osobno .

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin