RYŻ Z RYBAMI
· 2 szklanki ryżu
· 75 dag surowej białej ryby
· 3 cytryny
· 2-3 strąki papryki
· kilka gałązek natki pietruszki
· 1 puszka anchois
· 3 łyżki oliwy
· sól , pieprz , szczypta cukru
· 10 jajek ugotowanych na twardo
Rybę zfiletować i pokroić w drobną kostkę , 2 cytryny przekroić , wycisnąć sok , pozostawić jedną łyżkę , resztą skropić rybę , wymieszać przykryć i odstawić na 4-5 godz. do lodówki mieszając co godz . Ryż zagotować w 1 litrze osolonej wody , przelać na sicie zimną wodą , przełożyć do miski , paprykę opiec w piekarniku , zdjąć skórę miąższ pokroić w kostkę , natkę posiekać , kilka koreczków anchois odłożyć , resztę pokroić na małe kawałki i dodać do ryżu razem z papryką , wymieszać .
Łyżkę soku z cytryny wymieszać z oliwą przyprawić do smaku cukrem , pieprzem i solą , ułożyć ¾ pokrojonej ryby , wyłożyć ryż , środek ryżu udekorować pozostałą rybą , papryką i natką i anchois , jajka pokroić na ćwiartki , pozostałą cytryną przekroić .
Jajka , cytrynę i sos winegret podawać osobno .
glajszmit