Tabela składników odżywczych w pożywieniu.pdf

(353 KB) Pobierz
56278391 UNPDF
składnik
produkty
uwagi
białko
mleko, jogurt, sery; soja, fasola, soczewica, groch, orzechy ;
owies, pszenica, żyto, mąka, ryż ;
kasze , makarony , chleb .
błonnik
płatki owsiane, otręby pszenne, kasze
ziarna dyni, kapusta , marchew , szpinak , kukurydza , różne odmiany fasoli, fasolka szparagowa, groch, zielony groszek,
suszone morele , daktyle , śliwki , figi , jabłka , banany, cytrusy ,
różnerodzajeorzechów.
węglowodany
chleb (najlepiej razowy) , ziemniaki , kukurydza , makaron
ryż (szczególnie brązowy) , ziarna pszenicy, jęczmień, gryki, pęczaka , żyta,
fasola, soczewica, groch, banany, daktyle .
tłuszcze
produkty mleczne (masło, sery, śmietana, żółtka jaj, jogurty);
spożywcze oleje pochodzenia roślinnego (oliwa, wszystkie oleje za wyjątkiem oleju i mleczka kokosowego);
orzechy , awokado , pestki słonecznika i dyni, musli, siemie lniane
siemie lniane(mielone)–
kwas omega 3 (3 łyżki
dziennie)
żelazo
fasola , zielone warzywa liściaste , soczewica, tofu i inne wyroby sojowe, chleb pełnoziarnisty , nasiona dyni i słonecznika , orzechy ,
suszone owoce .
codziennie herbatka z
pokrzywy
wapń
mleko i produkty mleczne, tofu, ziarna sezamu , wzbogacane mleko sojowe i ryżowe,
zielone warzywa ( szpinak , brokuły ), rośliny strączkowe, migdały , pomidory .
cynk
soczewica, dynia, chleb pełnoziarnisty , ryż brązowy , ziarna sezamu , orzechy , pieczarki .
fosfor
nasiona strączkowe, kasze (zwłaszcza gruboziarniste) , pieczywo razowe .
magnez produkty pełnego przemiału tj. w ciemnym pieczywie , grubych kaszach np. gryczanej , rośliny strączkowe, ziemniaki , szpinak .
potas
produkty zbożowe np. pieczywo razowe , suche nasiona strączkowe, szpinak , ziemniaki , kasze, warzywa i owoce .
sód
głównym źródłem sodu jest sól kuchenna , warzywa i owoce .
chlor sól kuchenna .
siarka białko roślinne , płatki owsiane.
miedź suche nasiona strączkowe, produkty zbożowe (np. pieczywo ciemne) , ryż , warzywa i owoce .
mangan pieczywo ciemne , suche nasiona roślin strączkowych, niektóre warzywa np. kapusta .
jod warzywa , woda pitna oraz sól kuchenna .
fluor warzywa np. kalafior , woda pitna .
chrom
produkty zbożowe.
56278391.001.png 56278391.002.png
molibden suche nasiona roślin strączkowych.
selen
głównie produkty zbożowe
A
jaja, mleko, produkty mleczne oraz jako prowitamina karoten , spożywcze oleje pochodzenia roślinnego ,
marchew , pomidory , sałata, groszek zielony, jarmuż , dynia, boćwina , szczaw , szpinak ,
morele , jagody , owoce dzikiej róży ;
B1 drożdże , jaja, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, ziemniaki , orzechy , groch, fasola, pieczywo pełnoziarniste .
B2 drożdże , mleko, jaja, ser żółty, płatki owsiane, całe ziarno pszenicy, szpinak , marchew , chleb biały ,
B5
drożdże , jaja, mleko, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane, pełnoziarnisty chleb, chleb biały , ziemniaki , szpinak , marchew ,
kapusta .
B6 drożdże , niełuskane ziarno pszenicy, chleb biały , kapusta , płatki owsiane, mleko, marchew , ziemniaki .
B12 jaja(żółtko), produkty mleczne(sery żółte), mleko sojowe, żywność wzbogacona witaminą, suplementy.
owoce : róża cukrowa, róża dzika, porzeczka czarna, porzeczka biała, porzeczka czerwona, agrest,
grejpfrut, cytryna, pomarańcz, malina, TRUSKAWKA .
warzywa : rabarbar , bób , kapusta , kalafior , szczypior , por , cebula , groszek zielony, ziemniaki ,
pomidory , rzepa , jarmuż , kapusta czerwona , kapusta włoska , chrzan , RZODKIEWKA , brukselka , brokuły .
poprawia przyswajalność
żelaza
C
D zboża, sery żółte, jaja, masło, masło roślinne , płatki śniadaniowe (wzbogacane)
dostarcza ją również
Słońce
E
masło, jaja świeże całe, soja, kiełki zbóż, oleje – słonczenikowy i sojowy , kasze - jęczmienna i gryczana , zboża, płatki owsiane
orzechy , szparagi, kapusta - czerwona i włoska , jarmuż , groszek zielony, brukselka , fasola biała, groch, masło roślinne
K lucerna, szpinak , kapusta , kalarepa , marchew , pomidory , groch, TRUSKAWKI , ziemniaki , sery żółte, żółtka jaj.
H
drożdże , ziarno pszenicy, jaja, mleko, banany, winogrona , pomarańcze , kalafior , groch, szpinak , cebula , sałata, BURAKI ,
marchew , kapusta , GRZYBY .
PP
drożdże , niełuskane ziarno pszenicy, pełnoziarnisty chleb, chleb biały , groszek, szpinak , jabłka , kapusta , POMARAŃCZE , ziemniaki ,
marchew .
kwas
foliowy=M=B11
drożdże, mleko, jaja , zielone warzywa liściaste (np. jarmuż , szpinak, sałata, , na ć  pietruszki ) , boćwina , ARBUZ , dynia,
kapusta , ziemniaki , groszek zielony, marchew , pełnoziarnisty chleb, produkty zbożowe , kasza jęczmienna.
56278391.003.png 56278391.004.png
Zgłoś jeśli naruszono regulamin