Tabela składników odżywczych w pożywieniu.pdf
(
353 KB
)
Pobierz
56278391 UNPDF
składnik
produkty
uwagi
białko
mleko, jogurt, sery; soja, fasola, soczewica, groch,
orzechy
;
owies, pszenica, żyto, mąka,
ryż
;
kasze
,
makarony
,
chleb
.
błonnik
płatki owsiane, otręby pszenne,
kasze
ziarna dyni,
kapusta
,
marchew
,
szpinak
,
kukurydza
, różne odmiany fasoli, fasolka szparagowa, groch, zielony groszek,
suszone morele
,
daktyle
,
śliwki
,
figi
,
jabłka
, banany,
cytrusy
,
różnerodzajeorzechów.
węglowodany
chleb (najlepiej razowy)
,
ziemniaki
,
kukurydza
,
makaron
ryż (szczególnie brązowy)
, ziarna pszenicy, jęczmień,
gryki, pęczaka
, żyta,
fasola, soczewica, groch, banany,
daktyle
.
tłuszcze
produkty mleczne (masło, sery, śmietana, żółtka jaj, jogurty);
spożywcze oleje pochodzenia roślinnego (oliwa, wszystkie oleje za wyjątkiem oleju i mleczka kokosowego);
orzechy
,
awokado
,
pestki słonecznika
i dyni, musli,
siemie lniane
siemie lniane(mielone)–
kwas omega 3 (3 łyżki
dziennie)
żelazo
fasola ,
zielone warzywa liściaste
, soczewica, tofu i inne wyroby sojowe,
chleb pełnoziarnisty
, nasiona dyni i
słonecznika
,
orzechy
,
suszone owoce
.
codziennie herbatka z
pokrzywy
wapń
mleko i produkty mleczne, tofu,
ziarna sezamu
, wzbogacane mleko sojowe i ryżowe,
zielone warzywa
(
szpinak
,
brokuły
), rośliny strączkowe,
migdały
,
pomidory
.
cynk
soczewica, dynia,
chleb pełnoziarnisty
,
ryż brązowy
,
ziarna sezamu
,
orzechy
,
pieczarki
.
fosfor
nasiona strączkowe,
kasze (zwłaszcza gruboziarniste)
,
pieczywo razowe
.
magnez
produkty pełnego przemiału tj. w ciemnym pieczywie
,
grubych kaszach np. gryczanej
, rośliny strączkowe,
ziemniaki
,
szpinak
.
potas
produkty zbożowe np. pieczywo razowe
, suche nasiona strączkowe,
szpinak
,
ziemniaki
,
kasze,
warzywa
i
owoce
.
sód
głównym źródłem sodu jest
sól kuchenna
,
warzywa
i
owoce
.
chlor
sól kuchenna
.
siarka
białko roślinne
, płatki owsiane.
miedź suche nasiona strączkowe,
produkty zbożowe (np. pieczywo ciemne)
,
ryż
,
warzywa
i
owoce
.
mangan
pieczywo ciemne
, suche nasiona roślin strączkowych,
niektóre warzywa np. kapusta
.
jod
warzywa
,
woda pitna
oraz
sól kuchenna
.
fluor
warzywa
np.
kalafior
,
woda pitna
.
chrom
produkty zbożowe.
molibden suche nasiona roślin strączkowych.
selen
głównie produkty zbożowe
A
jaja, mleko, produkty mleczne
oraz jako prowitamina karoten
,
spożywcze oleje pochodzenia roślinnego
,
marchew
,
pomidory
, sałata, groszek zielony,
jarmuż
, dynia,
boćwina
,
szczaw
,
szpinak
,
morele
,
jagody
,
owoce dzikiej róży
;
B1
drożdże
, jaja, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane,
ziemniaki
,
orzechy
, groch, fasola,
pieczywo pełnoziarniste
.
B2
drożdże
, mleko, jaja, ser żółty, płatki owsiane, całe ziarno pszenicy,
szpinak
,
marchew
,
chleb biały
,
B5
drożdże
, jaja, mleko, niełuskane ziarno pszenicy, płatki owsiane,
pełnoziarnisty chleb, chleb biały
,
ziemniaki
,
szpinak
,
marchew
,
kapusta
.
B6
drożdże
, niełuskane ziarno pszenicy,
chleb biały
,
kapusta
, płatki owsiane, mleko,
marchew
,
ziemniaki
.
B12 jaja(żółtko), produkty mleczne(sery żółte), mleko sojowe,
żywność wzbogacona witaminą, suplementy.
owoce
:
róża cukrowa, róża dzika, porzeczka czarna, porzeczka biała, porzeczka czerwona, agrest,
grejpfrut, cytryna, pomarańcz, malina,
TRUSKAWKA
.
warzywa
:
rabarbar
,
bób
,
kapusta
,
kalafior
,
szczypior
,
por
,
cebula
, groszek zielony,
ziemniaki
,
pomidory
,
rzepa
,
jarmuż
,
kapusta czerwona
,
kapusta włoska
,
chrzan
,
RZODKIEWKA
,
brukselka
,
brokuły
.
poprawia przyswajalność
żelaza
C
D
zboża, sery żółte, jaja, masło,
masło roślinne
, płatki śniadaniowe (wzbogacane)
dostarcza ją również
Słońce
E
masło, jaja świeże całe, soja, kiełki zbóż,
oleje – słonczenikowy i sojowy
,
kasze - jęczmienna i gryczana
, zboża, płatki owsiane
orzechy
, szparagi,
kapusta - czerwona i włoska
,
jarmuż
, groszek zielony,
brukselka
, fasola biała, groch,
masło roślinne
K lucerna,
szpinak
,
kapusta
,
kalarepa
,
marchew
,
pomidory
, groch,
TRUSKAWKI
,
ziemniaki
, sery żółte, żółtka jaj.
H
drożdże
, ziarno pszenicy, jaja, mleko, banany,
winogrona
,
pomarańcze
,
kalafior
, groch,
szpinak
,
cebula
, sałata,
BURAKI
,
marchew
,
kapusta
,
GRZYBY
.
PP
drożdże
, niełuskane ziarno pszenicy,
pełnoziarnisty chleb, chleb biały
, groszek,
szpinak
,
jabłka
,
kapusta
,
POMARAŃCZE
,
ziemniaki
,
marchew
.
kwas
foliowy=M=B11
drożdże,
mleko, jaja
,
zielone warzywa liściaste
(np.
jarmuż
, szpinak,
sałata,
,
na
ć
pietruszki
)
,
boćwina
,
ARBUZ
, dynia,
kapusta
,
ziemniaki
, groszek zielony,
marchew
,
pełnoziarnisty chleb, produkty zbożowe
,
kasza jęczmienna.
Plik z chomika:
BIRDWATCHER
Inne pliki z tego folderu:
Jacek Poreda - Weganizm czyli powrót do natury.pdf
(13252 KB)
Białko w pokarmach roślinnych.pdf
(2963 KB)
Czy człowiek z natury jest istotą mięsożerną.pdf
(2552 KB)
Omega-3-6-9.doc
(50 KB)
Przewodnik po wegetarianizmie.pdf
(365 KB)
Inne foldery tego chomika:
Filmy
Grodecka Maria - książki o wegetarianiżmie,zdrowe odżywianie
Zgłoś jeśli
naruszono regulamin