ryby.doc

(57 KB) Pobierz
ŚLEDZIE W POMIDORACH

RYBY

ŚLEDZIE W POMIDORACH

PSTRĄG Z PIEKARNIKA

BŁYSKAWICZNA FAJNA RYBKA

AROMATYCZNY ŁOSOŚ

ŚLEDZIE W POMIDORACH

Makrele pieczone w folii

ŁOSOŚ Z RUSZTU Z ROZMARYNEM

RYBA PO GRECKU

Krewetki kokosowe z curry

ryba

ryba z czosnkiem i cebulką

RYBA DUSZONA W POMIDORACH

Dorsz po PROWANSALSKU

Pstrąg z migdałami

Ryba po chińsku

Tatar z wędzonego łososia

Rybka w pomidorowej GALARECIE

Pstrąg z orzechami

Śledzie ze śliwkami

Ryba w sosie diabelskim

 

 

ŚLEDZIE W POMIDORACH

Pół kilo śledzi solonych wymoczyć, pokroić w kostkę wielkości 1cm x 1cm. I jeszcze raz przepłukać wodą.
Pół kilo cebuli pokroić w cienkie plasterki, bądź w kostkę (jak kto lubi). Zeszklić na oliwie lub oleju (ja tak robię). Do tego dodać liść laurowy, ziele angielskie, troszkę papryki mielonej słodkiej i ostrej. Do tego Maggi, wedle gustu przyprawiać, w zależności co kto lubi. Wymieszać, do tego dołożyć koncentratu pomidorowego i ketchupu. Na razie nie solić, bo niewiadomo jak nasolone są śledzie. Cebulę ostudzić tak żeby była tak lekko ciepła i dołożyć śledzie. Wymieszać i odstawić. Najlepsze na drugi dzień po wyjęciu z lodówki.

 

PSTRAG Z PIEKARNIKA 1 faza
Składniki
- 1 ładny średniej wielkości pstrąg na osobę;
da każdego pstrąga:
- 2-3 łodyżki z listkami koperku;
- ząbek czosnku;
- łyżka oliwy do posmarowania folii aluminiowej;
- sól;
- pieprz ziołowy;
- 1/2 cytryny.
Pstrągi wypatroszyć (jeśli jest taka potrzeba), wytrzeć ze śluzu, oskrobać z łuski i umyć.
Ryby natrzeć solą na zewnątrz i wewnątrz.
Odpowiedniej wielkości kawałki folii aluminiowej natłuścić, na każdym ułożyć pstrąga, obłożyć rybę cienkimi plasterkami czosnku i koperkiem (w całości wzdłuż ryby), posypać odrobinę pieprzem ziołowym.
Folię zwinąć na kształt łódeczki (zostawiając odkrytą górę). Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200C i zapiekać do miękkości. Po wyjęciu z piekarnika z łódeczek usunąć kawałki czosnku i łodyżki koperku.
Cytryny oparzyć, nie obierając ze skórki pokroić wzdłuż na ósemki.
Pstrągi podawać w folii, w której się piekły, przybrane cząstkami cytryny.
można użyć w zasadzie każdej ryby

 

BŁYSKAWICZNA FAJNA RYBKA - 1 faza
- 1 łyżka hasła
-1 łyżka musztardy francuskiej
- 1 łyżka pokrojonej natki pietruszki
Wszystkie te składniki podgrzać na małej patelence aż się masło rozpuści Dobrze wymieszać
-W żaroodpornym naczyniu ułożyć np. fil -W żaroodpornym naczyniu ułożyć np. filet z pstrąga mogą być dzwonka łososia. Rybkę doprawić ziołami wg uznania np. Kamis przyprawa do ryb. Polać rybę roztopionym masełkiem (jak więcej ryby to zrobić z 2 łyżek)
-naczynie włożyć do piekarnika i piec 30 minut

AROMATYCZNY ŁOSOŚ - 2 faza.
2 filety z łososia, 1 duża cebula w kostkę, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka startej skórki pomarańczy, 1/4 szklanki wyciskanego soku z pomarańczy, 1/4 szkl. Białego wina, 2 pomidory bez skórki, sól, pieprz, świeża bazylia, oliwa. W szerokim rondlu gotujemy sos z soku pomarańczy, wina, cebuli, czosnku skórki pomarańczowej. Odparowujemy do ok. 1/3 szkl. Dodajemy pokrojone pomidory, doprawiamy solą i grubo mielonym czarnym pieprzem. Filety poprószone solą i skropione oliwą i pokrojoną bazylią dokładamy do sosu i dusimy pod przykryciem 10minut. Podajemy z dzikim ryżem.
 

ŚLEDZIE W POMIDORACH - 1 faza
1/2 kg matiasów (niedoprawione, bez cukru i konserwantów)
2 cebule
koncentrat pomidorowy bez cukru
Cebule kroję w prążki i podsmażam na oliwie z oliwek aby zmiękła. Do cebuli dodaję koncentrat i podlewam wodą aby nie było zbyt gęste. Dodaję przyprawy: liść laurowy, pieprz, ziele angielskie i suszoną pietruszkę, pozostawiam do wystygnięcia. Śledzie kroję w paski i przekładam na przemian: śledzie, cebula, śledzie, cebula itd.
Do tego przepisu można zastosować również inne ryby np. łososia, makrelę wędzoną czy halibuta.
 

Makrele pieczone w folii
sprawiona świeża makrela
pomidor
cebula
natka pietruszki
4 łyżki masła(i z tym jest problem???)
sok i skórka starta z 2 świeżych cytryn
4 łyżki oliwy
sól biały pieprz
wstawić do piekarnika na 15-20 min w temp.200 stopni C

 

ŁOSOŚ Z RUSZTU Z ROZMARYNEM
porcja dla 4 osób, 1 faza
-45 dag łososia
-2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki świeżego soku z cytryny
-1/4 łyżeczki soli
-szczypta świeżo zmielonego pieprzu
-2 zmielone ząbki czosnku
-2 łyżeczki posiekanych świeżych liści rozmarynu lub 1 łyżeczka pokruszonego suszonego
-łodygi świeżego rozmarynu(wg uznania)
-kapary(wg uznania)

Pokroić rybę na cztery porcje równej wielkości. Wymieszać w misce oliwę, sok z cytryny, sól, pieprz, czosnek i rozmaryn. Otrzymana mieszaniną natrzeć rybę. Następnie włożyć rybę na ruszcie grilla. Piec nad średnim ogniem aż będzie można ją rozdrabiać (4-6 minut na filet grubości 1,5 cm). Jeśli kawałek jest grubszy niż 2, 5 cm w połowie grillowania przewrócić go ostrożnie na drugą stronę. Przy pieczeniu w piekarniku z funkcją opiekacza natłuścić ruszt nad blachą oliwą i ułożyć na nim rybę w odległości 10 cm od źródła ciepła. Piec podobnie jak na grillu.
Podawać z kaparami, udekorowane gałązkami rozmarynu(wg uznania)

 

RYBA PO GRECKU - faza 1
Mrożone filety z ryby ( ja używam dorsza - bo chudszy),
w osobnym garnku dusze cebulę z papryką, do tego pomidory z puszki razem z sosem, dodaję zioła.
W naczyniu żaroodpornym układam zamrożone filety z ryby, na to wykładam wszystko z garnka i do piekarnika na pół godz.
 

Krewetki kokosowe z curry .II

Przepis na dwie porcje
1 szklanka niesłodzonego mleczka z orzecha kokosowego
1 łyżeczka czerwonej tajskiej pasty curry
1/2 dużej papryki czerwonej ostrej pokrojonej w cienkie paseczki
1/2 małej cebuli pokrojonej w cienkie półplasterki
2 łyżeczki substytutu cukru lub fruktozy
1 łyżeczka sosu rybnego
10 - 12 *oz* dużych krewetek
1 łyżkę soku ze świeżej limonki
listki świeżej Bazylii i plasterki limonki do przybrania
Polecenia 1.W małym rondelku podgrzewać 1/4 szklanki mleka kokosowego wraz z pastą curry - na wolnym ogniu. Dodać papryczkę i cebulę; Gotować dalej 4 minuty, często mieszając. Wymieszać pozostałą część mleka kokosowego 3/4 szklanki z substytutem cukru i sosem rybnym. Dodać tę mieszankę z mleka do rondla i podgrzewać około minuty. Dodać krewetki i Gotować jeszcze 3 minuty, dopóki krewetki się nie podgrzeją ,zamieszać raz uważając na krewetki żeby ich nie uszkodzić. odstawić z ognia i wymieszać z sokiem z limonki. Podawać z ryżem ozdobione listkami bazylii i dodatkowo plasterkami limonki. podgrzewając dajemy do rondelka najpierw samą pastę curry przed dodaniem innych składników i chwilkę czekamy żeby się lekko rozpuściła wtedy uzyskamy właściwy aromat i smak potrawy. Wybierzmy czerwoną pastę curry która w przeciwieństwie do zielonej jest bardziej aromatyczna korzenna i pikantna i upewnijcie się że używacie niesłodzonego mleka kokosowego. Bardzo dobrze smakuje z brązowym ryżem curry który możemy ugotować w tzw. międzyczasie TIP. Pamiętajmy też o częstym mieszaniu jak dodamy już paprykę i cebulkę żeby nie przylgnęły bo przecież gotujemy bez tłuszczu.
wartości odżywcze:
399 kcal
19g ogólna suma ogólna tłuszczu (13 g lekkiego )
235 mg cholesterol
19 g węglowodany
37 g białko
2 g błonnik
520 mg sód
 

ryba

-filet do żaroodpornego naczynia ,polewam go łyżeczka roztopionego masełka smaruje trochę musztarda i posypuje natka i na koniec serem żółtym i do piekarnika na 30 min,

 

ryba z czosnkiem i cebulką I
75 dag ryby/dorsz, mintaj/
2 łyżki oliwy z oliwek
3 dymki ze szczypiorem
5 ząbków czosnku
1/2 cytryny
sól. biały pieprz
1. Rybę podziel na nieduże kawałki. Dymkę oczyść, opłucz, pokrój. Czosnek posiekaj.
2. W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, wrzuć dymkę i czosnek, podsmaż 3 min., przypraw
do smaku.
3. Włóż rybę, przykryj i duś 10 min. podawaj z plasterkami cytryny.
 

RYBA DUSZONA W POMIDORACH I 1 porcja
200g ryby morskiej

duży pomidor
40g pasty pomidorowej
sok z cytryny
sól, pieprz, natka pietruszki
oliwa do posmarowania naczynia
Rybę oczyścić, skropić sokiem z cytryny lub natrzeć majerankiem z solą. naczynie posmarować oliwą. Rybę obłożyć plasterkami obranego ze skórki pomidora, dusić ok.20 min. lub mikrofalować 3min. na max mocy. przed podaniem posypać natką.
 

Dorsz po prowansalsku 
Przygotowanie: 45 minut.
Składniki: 150 g filetów z dorsza - po połowie czerwonej, żółtej i zielonej papryki - pół cukini - 2 małe cebulki - 2 ząbki czosnku - łyżka oliwy z oliwek - 3 plasterki cytryny - łyżeczka ziół prowansalskich - sól, świeżo mielony pieprz.
Wartość kaloryczna: 300 kcal.

Papryki pokrój w dość dużą kostkę, cukinię w plastry, cebulę w ćwiartki, a czosnek w cienkie plasterki.
Pokrojone warzywa smaż krótko na rozgrzanej oliwie i przełóż do naczynia do zapiekania. Rybę przypraw solą i pieprzem, połóż na warzywach, obłóż plasterkami cytryny i posyp ziołami prowansalskimi. Rybę z warzywami zapiekaj w gorącym piekarniku w temp. 180° C przez pół godziny

 

Pstrąg z migdałami
1 pstrąg lub dwa filety na osobę; 1 łyżka sparzonych i obranych migdałów lub płatków migdałowych; 1 łyżka soku z cytryny; 1 łyżka masła lub oleju; sól, pieprz; świeża mięta i cząstki cytryny do przybrania.
Sprawioną rybę solimy, pieprzymy i skrapiamy sokiem z cytryny. Smażymy do zarumienienia z obu stron. Zdejmujemy z patelni, ale nie dopuszczamy do ostygnięcia. Na patelnię wrzucamy migdały i smażymy, aż pięknie się zezłocą.
Rybę układamy na talerzu, dodajemy cytrynę i listki świeżej mięty. Polewamy masłem z migdałami. Do smażonych migdałów dobrze jest dodać "naparstek" koniaku lub winiaku

 

Ryba po chińsku
Nieco zaskakujące połączenie morskiej ryby oraz pieczarek i typowo orientalnego sosu
Ilość porcji: 4
4 filety z mintaja lub innej morskiej ryby
1 cebula
500 g pieczarek
1 ząbek czosnku
łyżka imbiru
łyżka uprażonego ziarna sezamowego
4 łyżki sosu sojowego
sól, świeżo zmielony pieprz
2 łyżki oleju

Cebulę pokroić w drobną kostkę i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem smażyć przez chwilę aż zmiękną. Następnie dodać oczyszczone i pokrojone grzyby i dalej smażyć przez 2-3 minuty. Dodać dwie łyżki wody, sól, pieprz i sos sojowy. Dusić przez pięć minut. Część przełożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia. Na wierzchu ułożyć płaty ryb, a na nich resztę grzybów. Piec w nagrzanym do około 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Po upieczeniu rybę wraz z grzybami i sosem przełożyć na ogrzane talerze i posypać uprażonym sezamem.
 

Tatar z wędzonego łososia
Idealna przystawka do wykwintnej kolacji ze szlachetnym białym winem lub wytrawnym szampanem.
Ilość porcji: 2
100 g wędzonego łososia
1 cebula
2 korniszony
oliwa
łyżka drobno posiekanych ziół (koperek, pietruszka, oregano)
łyżka odsączonych kaparów
Łyżka soku z cytryny
sól, pieprz

Cebulkę i półtora korniszona pokroić w kostkę. Łososia rozdrobnić. Z przygotowanych kaparów odłożyć dwie sztuki, a resztę zmiksować z przygotowanymi składnikami. Dodać oliwę i sok z cytryny. Delikatnie doprawić do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem ozdobić plasterkami korniszona, kaparami i ziołami. Podawać z białym pieczywem i odrobiną sosu majonezowego.

 

Rybka w pomidorowej galarecie
40 dag filetów z rybki, 2 cebule, szklanka zielonego groszku (może być mrożony lub z puszki), 100 ml białego wina (niekoniecznie), szklanka soku pomidorowego, 5 łyżeczek żelatyny, sól, pieprz, liść laurowy, słodka papryka w proszku, cukier, sok z cytryny.

Filety skrapiamy sokiem z cytryny ( jeśli są mrożone, oczywiście rozmrażamy je najpierw) i odstawiamy na pół godzinki. W tym czasie zagotowujemy wodę, dodajemy cebule pokrojone w ćwiartki, liść laurowy, sól i pieprz. Do gotującego się wywaru wkładamy rybkę i gotujemy na małym ogniu 15 minutek. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Żelatynę rozpuszczamy we szklance wywaru z ryby, dodajemy wino, sok pomidorowy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, cukrem i słodką papryką. W salaterce układamy filety pokrojone w kostkę oraz groszek. Zalewamy galaretą i zostawiamy do ostygnięcia.

Pstrąg z orzechami
4 pstrągi (każdy około 20 dag), 1 cytryna, 4 łyżki masła, sól. Nadzienie: 4 łyżki oliwy, 1 drobno posiekana cebula (10 dag), 1 świeża lub mrożona papryka (15 dag)...

...15 dag obranych i drobno posiekanych orzechów włoskich, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz. Zalewa: 4 łyżki oliwy, sok z 2 cytryn, 10 łyżek wody, 2 roztarte ząbki czosnku, sól, pieprz.

Ryby czyścimy, patroszymy, zostawiamy głowy i ogony (usuwamy oczy oraz skrzela) i dokładnie myjemy. Przygotowujemy zalewę, łącząc w naczyniu podane składniki. Wkładamy ryby i pozostawiamy na 5-6 godzin (kilkakrotnie je w tym czasie obracamy). Paprykę myjemy i po usunięciu nasion kroimy w paseczki. Cebulę smażymy na oliwie na jasnozłoty kolor, dodajemy paprykę oraz orzechy i stale mieszając, smażymy na małym ogniu 5-7 minutek. Nadzienie zdejmujemy z ognia, dodajemy natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy, studzimy. Ryby wyjęte z zalewy napełniamy nadzieniem i spinamy wykałaczkami. Żaroodporne naczynie smarujemy masłem i układamy na nim ryby. Pieczemy 20-30 minut, w piekarniku w temperaturze 220-250 stopni, polewając kilkakrotnie marynatą. Gdy płetwy dadzą się łatwo usunąć, ryba jest upieczona. Następnie przekładamy pstrągi na gorący półmisek, usuwamy wykałaczki i przybieramy plasterkami cytryny .

Śledzie ze śliwkami
Składniki na 5 porcji: 50 dkg filetów ze śledzia, 4-5 pieczarek, 1 łyżeczka soku z cytryny, 2 strąki marynowanej papryki, 4-5 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 1 łyżka rodzynek, 1 łyżka posiekanej natki, szczypta pieprzu.

Śliwki namoczyć w ciepłej wodzie, wydrylować, pokroić w paseczki. Umyte pieczarki pokroić w paski, skropić sokiem cytrynowym. Rodzynki sparzyć wrzątkiem i osączyć. Paprykę pokroić w paseczki. Filety pokroić na dzwonka, ułożyć w salaterce, przesypując każdą warstwę pieprzem, przekładając pieczarkami, papryką, śliwkami i rodzynkami oraz skrapiając olejem. Przykryć wstawić na noc do lodówki. Podawać posypane natką jako zimną przekąskę lub z ziemniakami z wody. Można użyć oleju rzepakowego surowego ( z targowiska) tłoczonego na gorąco nada to charakterystyczny smak śledzi wigilijnych.

Ryba w sosie diabelskim
Składniki na 4 porcje: 4 filety z dowolnej ryby (po ~200 g), 2 łyżki soku z cytryny, 1 l wody, gałązka lubczyku, sól;

SOS: 30 g masła, 30 g mąki, 3/8 l wywaru rybnego, 1-2 łyżki przecieru pomidorowego, po 1 łyżce siekanego kopru, natki pietruszki, korniszonów, 1 łyżka cebuli, szczypta cukru, pieprzu białego, Cayenne, odrobina Tabasco, słodka papryka, Vegeta lub podobne.

Filety opłukać w zimnej wodzie, osuszyć, skropić sokiem cytrynowym, odstawić na 15 min. Zagotować wodę z solą i lubczykiem, włożyć filety i gotować na wolnym ogniu około 12 min. Ryby wyjąć trzymać w cieple. Rozmieszać mąkę z roztopionym masłem, dodać koncentrat, rozcieńczyć wywarem rybnym i gotować 8 min. Wrzucić posiekane ogórki i cebulę, doprawić ziołami i przyprawami by sos był odpowiednio ostry. Częścią sosu polać ryby, resztę podać osobno. Przystroić gałązkami pietruszki i plasterkami cytryny.

Ja osobiście usunęłabym z przepisu mąkę i masło - zastępując je odrobina oliwy - uduszona cebula doskonale zagęszcza sos - czyli udusić cebulę, dodać koncentrat i dalej j.w.
 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin