SOSY
aromatyczny sos pomidorowy
MAJONEZ
SOS VINAIGRETTE
Sos czosnkowy
SOS DO MAKARONU I RYŻU
DIP CESARSKI
Sos jogurtowy z orzechami
KETCHUP
- średnia cebula- ząbek czosnku- oliwa z oliwek- 2 łyżki suszonej bazylii- przecier pomidorowy (ja używałam przecieru od babci, ale valfruta robi taki rzadszy w kartoniku, też dobry), albo koncentrat rozrobiony z wodą, albo pomidory, drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty czosnek smażymy na dość dużym ogniu aż się cebulka zrumieni (ok. 10 min.) i wrzucamy bazylię. smażymy jeszcze chwilkę, a potem dodajemy sos, przecier lub pomidory. zmniejszamy ogień i dusimy razem, aż uzyskamy żądaną konsystencję. ewentualnie doprawiamy do smaku pieprzem, solą, chili..
MAJONEZ* 2 żółtka *szczypta soli *1 łyżeczka soku z cytryny *oliwa z oliwek (ok. 1/3 szkl.) Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać a oliwę dodawać powoli mieszając aż całość uzyska konsystencję majonezu. Doprawić wg. uznania. Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!
1/4 szklanki oliwy - 2 łyżki stołowe soku z cytryny - 1/3 szklanki posiekanego koperku, - sól i pieprz do smaku Wymieszać i odstawić na chwilę żeby się przegryzło następnie polać nim sałatkę.
Sos czosnkowy –
śmietana gęsta,3 ząbki czosnku,kilka kropel cytryny,sól i pieprz do smaku
SOS DO MAKARONU I RYŻUPosiłek węglowodanowy.Podsmażam na niewielkiej ilości oliwy (a najlepiej bez) czosnek i cebulkę, dodaję drobno pokrojoną paprykę, po kilku minutach wrzucam pomidory (najlepiej świeże, ale zimą stosuję takie zpuszki bez skórek). Do tego już tylko przyprawy - sól, pieprz, bazylia, oregano. Dusić to razem jakiś czas.
DIP CESARSKI I5 dag mielonych orzechów włoskich ogórek wąż 4-5 łyżek ketchupu natka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz Obrany ogórek miksujemy z ketchupem i mieszamy z resztą składników
Sos jogurtowy z orzechami Idealny dodatek do wszystkich potraw z grilla Ilość porcji: 4 250 g jogurtu naturalnego 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich 2 łyżki posiekanych ziół (pietruszka, bazylia, tymianek) 1 ząbek czosnku sól, pieprz Orzechy i zioła drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem
KETCHUP znalazłam w sieci przepis na keczup domowej roboty, wywaliłam cukier z przepisu a zastawiłam go fruktoza oczywiście jak pomidory stanieją to zrobię pewnie a może się ktoś wcześniej pokusi 3 kg pomidorów 1/4 kg cebuli 1 kg śliwek 1 kg jabłek 1/2 szkl. octu 10% 5 ziarenek goździków 5 ziarenek pieprzu 2 listki laurowe 200 g fruktozy 1 łyżka soli 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka papryki słodkiej i ostrej 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru Pomidory pokroić, dodać pokrojone jabłka, śliwki i cebulę. Gotować na wolnym ogniu przez dwa dni (tak by nadmiar wody odparować)Zmiksować (niekoniecznie) i przetrzeć przez sito. Ocet, goździki, listek, pieprz zagotować, potrzymać pod przykryciem. Dodać do przecieru. Na koniec dodać pozostałe przyprawy. Zagotować. Gorące wkładać do słoików
Jacek-Paulina