Naleśniki z gruszkami w sosie czekoladowym - składniki
Naleśniki:
25 dag mąki
2 jajka
2 szklanki mleka
1/2 torebki cukru waniliowego
5 dag masła
1 kieliszek koniaku lub innego aromatycznego alkoholu
skórka słoniny do smarowania patelni
Sos czekoladowy:
1 tabliczka gorzkiej czekolady (10 dag)
po 2 łyżeczki masła i cukru
2 łyżki mleka
oraz:
puszka gruszek w syropie lub słoik
domowego kompotu z gruszek
Naleśniki z gruszkami w sosie czekoladowym - sposób przygotowania
Przygotuj sos czekoladowy: w rondelku z grubym dnem roztop na małym ogniu czekoladę z masłem. Wlej mleko, wsyp cukier i starannie wymieszaj, aby cukier się rozpuścił. Przygotuj naleśniki: przesiej mąkę, utrzyj ją z jajkami, mlekiem i cukrem waniliowym. Wymieszaj ze stopionym i przestudzonym masłem, wlej koniak, odstaw na godzinę do napęcznienia. Rozgrzej patelnię, posmaruj ją skórką słoniny, kolejno smaż cieniutkie naleśniki. Na każdym układaj osączone i pokrojone w cienkie cząstki gruszki, składaj w chusteczki i polewaj sosem czekoladowym.
agastanczyk1