Przepisy - leczo.doc

(27 KB) Pobierz
LECZO

LECZO

SKŁADNIKI (proporcja na ok. 4 słoiki)

§         3 czerwone papryki

§         3 średnie cebule (nie za małe)

§         6 średnich pomidorów (lub 3 duże)

§         4 laski kiełbasy (krótkie) – np. Śląskiej

Można też dać cukinię albo kabaczka

WYKONANIE:

1.       Usunąć nasiona z papryki, obrać cebulę

2.       Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, lekko posolić, zeszklić na oleju/oliwie aż zmięknie

3.       Kiełbasę pokroić (np. w kostkę), dodać do cebuli i papryki, dusić pod przykryciem

4.       Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę

5.       Jak papryka jest już miękka, dodać pokrojone pomidory

6.       Doprawić całość do smaku pieprzem i Vegetą, dusić pod przykryciem do miękkości

Smacznego!

 

Uwaga:

Ponieważ najdłużej trzeba czekać, aż zmięknie papryka, można zacząć od zapieczenia papryki.

Paprykę w całości trzeba owinąć w folię aluminiową i zapiec w gorącym piekarniku (piekarnik ustawić na 5, czyli około 180°) przez około 30 minut à wtedy można ja łatwo obrać ze skóry.

W międzyczasie pokroić cebulę, kiełbasę i robić jak wyżej (p. 1, 2 ,3)

Po 30 minutach paprykę obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

Ponieważ papryka po zapieczeniu jest już bardzo miękka, nie wymaga długiego duszenia. Dodajemy ją więc na końcu, razem z pomidorami i całość (jak wyżej – p. 5, 6) dusimy do miękkości.

 

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin