LECZO
SKŁADNIKI (proporcja na ok. 4 słoiki)
§ 3 czerwone papryki
§ 3 średnie cebule (nie za małe)
§ 6 średnich pomidorów (lub 3 duże)
§ 4 laski kiełbasy (krótkie) – np. Śląskiej
Można też dać cukinię albo kabaczka
WYKONANIE:
1. Usunąć nasiona z papryki, obrać cebulę
2. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę, lekko posolić, zeszklić na oleju/oliwie aż zmięknie
3. Kiełbasę pokroić (np. w kostkę), dodać do cebuli i papryki, dusić pod przykryciem
4. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skóry, pokroić w kostkę
5. Jak papryka jest już miękka, dodać pokrojone pomidory
6. Doprawić całość do smaku pieprzem i Vegetą, dusić pod przykryciem do miękkości
Smacznego!
Uwaga:
Ponieważ najdłużej trzeba czekać, aż zmięknie papryka, można zacząć od zapieczenia papryki.
Paprykę w całości trzeba owinąć w folię aluminiową i zapiec w gorącym piekarniku (piekarnik ustawić na 5, czyli około 180°) przez około 30 minut à wtedy można ja łatwo obrać ze skóry.
W międzyczasie pokroić cebulę, kiełbasę i robić jak wyżej (p. 1, 2 ,3)
Po 30 minutach paprykę obrać ze skóry, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
Ponieważ papryka po zapieczeniu jest już bardzo miękka, nie wymaga długiego duszenia. Dodajemy ją więc na końcu, razem z pomidorami i całość (jak wyżej – p. 5, 6) dusimy do miękkości.
lifenika