Pychaciastka.doc

(239 KB) Pobierz
Pycha

Pycha

Składniki:
Ciasto:
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 jajka,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 150 g mąki pszennej,
- 2,5 czubatych łyżeczek proszku do pieczenia,
- 2 obrane i pokrojone w kostkę banany,
- po 1/3 łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej, sproszkowanych goździków,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- 100 g rodzynek,
- 100 g pokrojonej w kostkę gorzkiej czekolady.

Nasączenie:
- 8 łyżek wódki,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 łyzki cukru pudru,
- 1 aromat rumowy.

Polewa:
- 100 g dżemu morelowego,
- 1,5 deserowej czekolady + 7,5 dag masła (lub - zamiast czekolady i masła - 1,5 szkl. cukru pudru),
- 100 g wiórków kokosowych,
- 100 g posiekanych orzechów laskowych.

Jak przyrządzić?
1. Cukier utrzeć z jajkami, dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dadać resztę składników, na końcu banany, dokładnie wymieszać.

2. Ciasto wyłożyć do blaszki o długości ok. 26 cm i piec 1 godznę w 180 stopniach.

3. Wódkę wymieszać z zapachem rumowym i podgrzać w garnuszku z cukrem pudrem, cukrem waniliowym. Przestudzone ciasto ponakłuwać drewnianym patyczkiem i nasączyć płynem.

4. Nasączone ciasto posmarować dżemem i polać albo lukrem zrobionym z 1,5 szkl. cukru pudru i odrobiny ciepłej wody, albo polewą z rozpuszczonej z masłem czekolady.

5. Tuż po polaniu posypać kokosem i orzechami.

Uwagi:
Ciasto rewelacyjne, polecam! Spróbujcie, a się przekonacie:) Nie przestraszcie się też ilością składników; można zrobić go bez polewy - tylko nasączyć i posypać cukrem pudrem - też jest wyśmienite.

Poza tym można zrezygnować z części przypraw, np. jeśli ktoś nie lubi goździków lub gałki może zrobić tylko z cynamonem. Moja mama robi go bez polewy i nasączenia (za to daje do środka zapach rumowy) i też jest EXTRA!

 

Rolada

Składniki:
Biszkopt:
3 jaja, 1/2 szklanki cukru, tyleż mąki, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, cuker waniliowy, garsta wiórek kokosowych, szczypta soli, szczypta kakao (tak, by dodać odrobinkę kolorku).

Masa:
2 budynie instant dr Oetkera, np. amaretto z migdałami, wrzątek.

Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Białka ubić ze szyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier (wciąż ubijać) kolejno żółtka. Mąkę przesiać z cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia, wiórkami, wymieszać delikatnie z masą białkową. Na końcu dodać kakao. Ciasto wylać na blachę uprzednio wyłożoną paierem do pieczenia, piec ok. 15 min w 180st.
Po wyjęciu z piekarnika przełożyć na wilgotną ściereczkę, papier zwilżyć wodą i lekko zerwać z biszkoptu. Następnie zwinąć wraz ze ściereczką jak roladę, odstawić do przestygnięcia.

Masa:
Zagotować wodę, rozpuścić budynie w takiej ilości wrzątku, by była to dość gęsta masa.
Następnie rozwinąć roladę, posmarować masą, zwinąć w ścisłą roladę, owinąć ściereczką i odstawić na godzinkę do lodówki.

Potrzebne przybory:
Blaszka, papier do pieczenia, mikser, miseczki, czajnik, łyżki.

Jak podawać?
Schłodzoną, można udekorować cukrem pudrem lub polewą.

Uwagi:
Oczywiście masa może być inna - to już indywidualna sprawa każdego smakosza. Od dżemiku po bardziej skomplikowane wariacje.

Marcepanki

Składniki:
- 1/2 kg ziemniaków,
- 1/2 kg cukru,
- 1 kg cukru pudru,
- zapach migdałowy,
- kakao do obtaczania.

Jak przyrządzić?
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach.

2. Ostudzone zmielić w maszynce do mięsa.

3. Gotować ziemniaki z cukrem, tak długo aż masa będzie gęsta. Ciągle mieszać, bo się przypala! Następnie dodać zapach migdałowy.

4. Gdy masa ostygnie zagnieść z cukrem pudrem.

5. Formować kuleczki i obtaczać w kakao.

6. Pozostawić do obsuszenia.

 

Kokosowe

Składniki:
- 25 dag mąki,
- 25 dag cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 25 dag margaryny,
- 5 jajek,
- 4 łyżki śmietany,
- 4 łyżki kakao.

Posypka:
- 15 dag kokosu,
- 12 dag cukru,
- 9 dag masła,
- 2-3 łyżki mleka.

Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Utrzeć margarynę z cukrem i żółtkami,dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, śmietanę oraz kakao. Z białek ubić pianę i połączyć z ciastem.

Posypka:
masło roztopić, dodać pozostałe produkty, dobrze wyrobić łyżką (gdyby masa była za płynna można dodać więcej kokosu). Z gotowej posypki formować rękami małe kulki i kłaść gęsto na ciasto lekko wciskając do środka. Piec około 40 min., ale lepiej sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

Ciasko z jablkami

Składniki:
- 8 jaj,
- 25 dag margaryny,
- 35 dag cukru pudru,
- 30 dag maku,
- 60 dag jabłek,
- 10 łyżek grysiku,
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
- bakalie.

POLEWA:
- pół kostki margaryny,
- pół szklanki cukru,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżki zimnej wody.

Jak przyrządzić?
Margarynę ucierać z cukrem, dodawać po jednym żółtku oraz po łyżce sparzonego zmielonego maku i dalej ucierać. Nastepnie włożyć jabłka starte na tartce o dużych oczkach, wymieszać. Dodać grysik, bakalie, proszek. Na koniec dodać dobrze ubitą pianę z białek i wymieszać. Piec w gorącym piekarniku 50-60 minut. Wszystkie składniki polewy włożyć do naczynia i gotować ok. 4 min. Wystudzony placek polać polewą.

 

 

 

 


 

 

Rolada

Składniki:
Składniki nr 1:
- 1 szkl. mleka,
- 3 łyżki cukru,
- 1/3 kostki margaryny,
- 20 dag wiórków kokosowych.

Składniki nr 2:
- 3-4 łyżki margaryny,
- 1/2 szkl. wody,
- 1/2 szkl. cukru,
- 2 płaskie łyżki kakao,
- 4 opakowania herbatników.

Jak przyrządzić?
W jednym garnku zagotować składniki nr 1, zaś w drugim składniki nr 2 bez herbatników. Zmielone herbatniki wsypać na koniec, po zagotowaniu i wymieszać.

Jak podawać?
W plastrach.

Uwagi:
Po przygotowaniu wstawić do lodówki.

 

 

Torcik

Składniki:
- 25 podłużnych biszkoptów,
- pół szklanki białego wina (lub wódka rozcieńczona z wodą),
- 4 łyżki dżemu porzeczkowego,
- 1/2 szklanki mleka,
- budyń waniliowy,
- 5 łyżek cukru,
- kostka masła,
- czekoladowe herbatniki do ozdoby.

Jak przyrządzić?
Paczkę budyniu ugotować z 1/2 szklanki mleka (do budyniu dodać cukier tyle ile na opakowaniu jest napisane). Wystudzić budyń.

Masło utrzeć z 5 łyżkami cukru i powoli dodawać wystudzony budyń - ucierać.

Biszkopty ułożyć na tortownicy, nasączyć winem (lub wódką rozcieńczoną z wodą). Dżem podgrzać i posmarować nim biszkopty. Nałożyć na górę część kremu, potem drugą warst biszkoptów, znowu nasączyć wqinem i posmarować dżemem i nałożyć krem. Potem znów biszkopty, wino i krem. Do lodówki na min. 2 godz. Jak stwardnieje to zdjąć obręcz tortownicy. Boki tortu można udekorować płatkami migdałowymi. Na górę pokruszone czekoladowe herbatniki.

 

Składniki:
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 250 g margaryny,
- pół szklanki piwa.

Krem:
- 3 szklanki mleka,
- 1 szklanka cukru,
- 4 jaja,
- 1 op. budyniu waniliowego z cukrem,
- 5 łyżek mąki pszennej,
- ponadto cukier puder do dekoracji i tłuszcz do wysmarowania formy.

Jak przyrządzić?
Margarynę wstawić do zamrażalnika dzień przed pieczeniem.

Mąkę przesiać na stolnice. Zamrożoną margarynę zetrzeć na tarce o grubych oczkach do mąki. Wlewać stopniowo piwo i siekając nożem zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części i wstawić do lodówki na 2 godziny. Jedną część ciasta rozwałkować i wyłożyc do wysmarowanej tłuszczem formy (35 x 25). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tem. 190-200 stopni przez 25-30 minut. Tak samo upiec drugie.

Krem:
- odlać pół szklanki mleka, pozostałe zagotować z cukrem. Odlane mleko wymieszać mikserem z jajkami, budyniem i mąką tak żeby nie było grudek. Płyn przelać do gotującego sie mleka i cały czas mieszając zagotować.
Gorący krem wylać na ostudzony płat ciasta i przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem.

 

Tort

Składniki:
Ciasto:
- 4 jajka,
- 1 szkl. cukru,
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Beza kokosowa:
- 20 dag wiórków kokosowych,
- 20 cukru pudru,
- 6 białek.

Krem ananasowy:
- 2 puszki (większe) ananasa,
- 3 żółtka,
- 25 dag masła,
- 1 szkl. cukru pudru,
- 1 budyń waniliowy.

Jak przyrządzić?
Ciasto: ubić białka na sztywną pianę,stopniowo dodając cukier i żółtka.Do gotowej piany delikatnie dodawać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, dobrze wymieszać i upiec. Temperatura 160/170 stopni ok. 20/25 min.

Beza kokosowa: białka przeznaczone na bezę kokosową ubić na sztywno, dodać cukier, wsypać wiórki i upiec na tej samej blaszce co ciasto, ale wyłożonej papierem pergaminowym ok. 15 min na złoty kolor.

Krem ananasowy: na soku z odsączonych ananasów ugotować budyń (nie dodawać mleka), z 3 żółtek, miękkiego masła, cukru pudru utrzeć gładki krem i stopniowo dodawać do niego przestudzony budyń, utrzeć go na gładką masę. Pod koniec ucierania dodać pokrojone w kostkę ananasy. Na upieczone ciasto rozsmarować krem, na

 

Zebra

Składniki:
- 2,5 szklanki mąki,
- 2 szklanki cukru,
- 5 jajek,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,v - 0,5 szklanki oleju,
- 1 szklanka białej oranżady,
- kilka kropel aromatu cytrynowego,
- +2 łyżki mąki i 2 łyżki kakao.

Jak przyrządzić?
Oddzielić białka od żółtek.
Ubić pianę z białek, pod koniec ubijania dodać cukier.
Wymieszać z żółtkami, mąką, wymieszaną z proszkiem. Wlać oranżadę i olej, dodać aromat. Dokładnie wymieszać. Podzielić masę na pół(rozlać do dwóch garnków). Do jednego garnka dodać 2 łyżki mąki, do drugiego 2 łyżki kakao. Dobrze wymieszać. Przygotować dużą formę tortową (okrągłą) lub 2 formy keksowe. Nalewać łyżką wazową, na przemian białą i czarną masę. Piec 40-60 min. Sprawdzać wykałaczką, czy po środku ciasto jest upieczone...

 

Piernik czekoladowy express

Składniki:
- 1/2 kostki margaryny,
- 3 łyżki dżemu (ja daję powidła z węgierek),
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżki przyprawy korzennej do pierników,
- 3 czubate łyżki ciemnego kakao,
- 1 szklanka mleka,
- 2 jajka,
- 2 szklanki mąki,
- 2,5 płaskie łyżeczki sody

Jak przyrządzić?
Margarynę, cukier, dżem, przyprawę korzenną, kakao, mleko - wszystko to wrzucić razem do rondelka, podgrzewac na małym ogieńku mieszając rózgą i zagotować (troszkę zgęstnieje)po czym ostudzić. Następnie przelać masę do miski, dodać jajka, mąkę, sodę - zmiksować. Okrągłą formę wysmarować margaryną i posypać bułką tartą, wylac ciasto do formy i piec w temperaturze 200 stopni C około 45 minut. Ja piekę w prodiżu godzinę.

Uwagi:
Ciasto jest wyśmienite - bardzo ciemne - za sprawą sporej ilości kakao ma czekoladowy posmak, jest puszyste, wilgotne, długo zachowuje świeżość. A przy tym prościzna, że strach! Wierzch polewam roztopioną czekoladą.

 

Ptasie mleczko

Składniki:
- 2 szklanki mleka
- 4 łyżki kaszy manny
- kostka masła
- 1,5 szklanki cukru pudru
- cukier waniliowy
- galaretka truskawkowa
- galaretka poziomkowa
- puszka ananasów
- śmietana 36 %
- posypka czekoladowa

Jak przyrządzić?
Kaszę mannę zalać zimnym mlekiem, odstawić na 10 min,następnie gotować na małym ogniu, mieszając, ok. 20 min. Ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym,dodać kaszę i miksować, aż powstanie puszysta masa. Przełożyć ją do formy pokrytej folią i wyrównać. Galaretki przygotować wg przepisu i odstawić do stężenia.
Ananasy osączyć na sicie. Na masie z kaszy ułożyć pokrojone owoce, zalać tężącymi galaretkami, wstawić do lodówki. Przed podaniem udekorowac ptasie mleczko bitą śmietaną oraz posypką czekoladową.

 

Składniki:
- 20 dkg mąki,
- 1 szklanka zsiadłego mleka lub kefiru,
- 3 jajka,
- 4 nieduże jabłka (papierówki),
- szczypta soli,
- 2 łyżki cukru pudru (plus cukier puder do posypania),
- olej do smażenia.

Jak przyrządzić?
1) Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy zsiadłe mleko, a później sól i mąkę.

2) Białka ubijamy na sztywną pianę. Mieszamy z masą żółtkową i zostawiamy na chwilę w spokoju. W tym czasie obieramy jabłka i wycinamy z nich gniazda nasienne. Kroimy na niezbyt grube krążki.

3) Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno być go sporo, tak by smażące się placki unosiły się na nim swobodnie.

4) Do ciasta wkładamy krążki jabłka. Najlepiej taką ilość, jaka mieści się jednorazowo na patelni. Otaczamy je ciastem i kładziemy na dobrze rozgrzany olej. Smażymy na rumiano po obu stronach.

5) Po zdjęciu z patelni, kładziemy na chwilę na papierowy ręcznik lub serwetki, aby ściągnąć nadmiar tłuszczu. Każdą partię placuszków osypujemy cukrem pudrem.

Jak podawać?
Zaraz po usmażeniu. Takie są najsmaczniejsze. Jeśli lubicie cynamon, można go dorzucić do cukru pudru.

 

Tort nektarnkowy

Składniki:
Biszkopt:
3 jaja, 1/2 szklanki cukry, 1/2 szklanki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, odrobina cukru waniliowego.

Masa nektarynkowa:
1 kg nektarynek, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody lub niesłodzonego soku pomarańczowego.

Masa śmietankowa:
1 szklanka kremówki, 5 łyżek cukru pudru.

Jak przyrządzić?
Biszkopt:
Ubić białka ze szczyptą soli, następnie dodać cukier i wciąż ubijać, kolejno żółtka, wciąż nieprzerywając ubijania. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, po czym delikatnie połączyć z białakami. Ciasto przelać do małej tortownicy uprzednio wysmarowanej tłuszczem. Piec ok. 15-20 min. w 180 st. Po ostygnięciu przekroić biszkopt na 3 krążki.

Masa nektarynkowa:
Nektaryny umyć, obrać, wypestkować i pokroić na kawałki. przełożyć od garnuszka zalać sokiem lub wodą, disić do miękkości, po czym dodać cukier, wciąż podduszać, aż syrop lekko odparuje, a masa zgęstnieje.

Masa śmietankowa:
Schłodzoną kremówkę ubić z cukrem.

Przełożenie:
Biszkopt, masa śmietankowa, nektarynkowa, biszkopt, śmietankowa, nektarynkowa, biszkopt, dekoracja z reszty kremówki i nektarynek.

Potrzebne przybory:
Tortownica, mikser, garnuszek, miseczki i jakiś łyżeczki do mieszania.

Jak podawać?
Schłodzoną.

 

Panna Cota

Składniki:
Dla 4 osób:
- 1/2 l śmietany kremówki,
- 2 łyżki cukru,
- 10 g żelatyny,
- około 100g malin i jagód,
- 1/3 szklanki czerwonego półsłodkiego wina(np. Varna),
- listki melisy, ale niekoniecznie.

Jak przyrządzić?
Dwie łyżki cukru rozpuści8ć w śmietance i mocno podgrzać, ale NIE GOTOWAĆ! Zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać tak długo, aż sie rozpuści. Śmietankę rozlać do miseczek. Poczekać jak ostygnie i wstawić do lodówki na 2-3 godzinki. Na pół godziny przed podaniem przebrać maliny i jagody, zalać je winem i przesypać cukrem, najlepiej pudrem.

Każdą porcję polać sosem i udekorować listkami mięty.

Jak podawać?
Deser można podawać w miseczkach, lub na talerzyku. W tym celu nalezy miseczki zanurzać pojedynczo w garnku z gorącą wodą(tak, by woda oczywiscie nie zalała kremu) i wyjmować na talerzyk. SMACZNEGO!!

 

Bananowe

Składniki:
- 100 g masła,
- 100 g cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 jajka,
- 50 g mąki ziemniaczanej,
- 150 g mąki pszennej,
- 2,5 czubatych łyżeczek proszku do pieczenia,
- 2 obrane i pokrojone w kostkę banany,
- po 1/3 łyżeczki imbiru i gałki muszkatołowej, sproszkowanych goździków,
- 2 łyżeczki cynamonu,
- cukier puder,
- ewentualnie: 100 g czekolady.

Jak przyrządzić?
1. Cukier utrzeć z jajkami, dodać mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dadać resztę składników, na końcu banany, dokładnie wymieszać.

2. Ciasto wyłożyć do blaszki o długości ok. 26 cm i piec 1 godznę w 180 stopniach. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.

Uwagi:
Ciasto jest naprawdę pyszne. Przepis jest jego podstawową i najprostrzą formą ale ja często robię go dodając pokrojoną w kostkę czekoladę, zapach rumowy, rodzynki. Często też zamiast bananów dodaję ananasy z puszki albo łączę banany z ananasem, polecam!:)

 

Podchmielony Holender

Składniki:
Na ciasto:
- 250 g masła,
- 150 g cukru,
- 2 cukry waniliowe,
- 1 aromat pomarańczowy,
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika,
- szczypta soli,
- 325 g mąki,
- 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao,
- 200 g zmielonych migdałów,
- 100 g czekolady.

Poza tym:
- 8 łyżek whisky,
- 2 łyżki cukru waniliowego,
- 2 łyzki cukru pudru,
- 1 łużka kawy rozpuszczalnej,
- cukier puder do posypania.

Jak przyrządzić?
1. Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać pozostałe składniki na ciasto i dobrze wymieszać.

2. Tortownicę o śr. 26 cm natłuścić i wysypać tartą bułką, wyłożyć ciasto i piec w temp. 180 stopni ok. 1 godzinę.

3. W garnuszku podgrzać whisky, dodać cukier, cukier waniliowy i kawę.

4. Ostudzone ciasto nakłuć kilkakrotnie widelcem, nasączyć i posypać cukrem pudrem.

Niby matrcepan

Składniki:
- 20 dag ziemniaków,
- po 1 gorzkiej i mlecznej czekoladzie,
- 2 łyżki masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 cukier waniliowy,
- 15 posiekanych orzechów laskowych,
- 2-3 łyżki kakao - pół aromatu rumowego

Jak przyrządzić?
1. Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i utrzeć na puszystą masę.

2. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i dodać do ziemniaków. Dodać 2 łyżki cukru pudru, cukier waniliowy, szczyptę soli, orzechy i zapach rumowy. Starannie wyrobić.

3. Masło roztopić, przestudzić i dodać do masy.

4. Z ciasta uformować wałek, obtoczyć w kakao i chłodzić 2-3 godz. Następnie wałek wyjąc z lodówki, owinąć pergaminem i znów chłodzić.

5. Przed podaniem posypać resztą cukru pudru i kroić w grube plastry.

 

Rozowe

Składniki:
- 250g masła,
- 2 łyżki mąki ryżowej,
- 2 szkl. mąki,
- 1/3 szkl. lukru (woda+cukier puder).

Jak przyrządzić?
1. Wszystko razem zmiksuj.
2. Ugniataj ciasto przez 5 min.
3. Wstaw ciasto do lodówki zawinięte w folie 30 min.
4. Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm i wytnij dowolne kształty.
5. Piecz w temp. 180C przez 10–15 min.

 

...

Zgłoś jeśli naruszono regulamin