Ciasto francuskie.doc

(27 KB) Pobierz
Ciasto francuskie

Ciasto francuskie

15 dkg mąki
1 łyżka śmietany
1 łyżka octu

Zagnieść ciasto wolne jak na pierogi rozwałkować. Na to nałożyć drugie ciasto z 5 dkg mąki i 15 dkg masła. Boki złożyć do środka, a później na pół i rozwałkować. Złożyć jeszcze raz i dać na zimno na 1/2 godz., czynność powtarzamy 3 razy.
Ciasto podzielić na połowę. Jedną część rozwałkować cienko i piec na nie natłuszczonej blasze w gorącym piecu (przed pieczeniem nakłuć ciasto widelcem).

 

Porcja dla 4-6 osob. Czas przygotow. 2 godz.
Ciasto:
250 g maki,
250 g masla,
150 ml wody.
2 lyzki octu,
szczypta soli.
Nadzienie:
300 g miesa krakow:
1 marchew,
1 cebula,
1 szalotka,
1 por,
1 lodyga selera,
40 g masla,
50 ml koniaku,
750 ml bialego wytrawnego wina,
1 czubata lyzka koncentratu pomidorowego,
1 kawalek suszonej skorki pomaranczowej,
1 zabek czosnku,
1 peczek natki pietruszki,
pieprz cayenne, sol, pieprz czarny,
1 rozmacone jajo.

1. Ze skladnikow na ciasto odjac 1 lyzeczke maki i 1 lyzeczke masla. Lyzeczke
maki polaczyc z pozostalym maslem. Uformowac kostke. Schlodzic. Do pozostalej maki dodac odlozona lyzeczke masla, sol, wode i ocet. Wyrobic ciasto,
rozwalkowac je. Schlodzona kostke ulozyc na srodku ciasta, brzegi zawinac do
srodka. Rozwalkowac ostroznie, by nie peklo, na placek grubosci 1 cm. Placek
zlozyc na 4 czesci, rozwalkowac ponownie. Czynnosc skladania i rozwalkowywania ciasta powtorzyc. Nastepnie umiescic je na 30 min w lodowce. Po wyjeciu
czynnosc powtorzyc jeszcze 2 razy. Przed kazdym zlozeniem ciasta usunac pedzelkiem nadmiar maki.
2. Posiekac drobno marchew, cebule, szalotke, por i seler. Rozgrzac maslo, wlozyc do garnka posiekane jarzyny, zagotowac mieszajac. Skropic koniakiem. Dodac wino, przecier pomidorowy, skorke pomaranczowa, zmiazdzony czosnek, szczypte pieprzu cayenne, sol, pieprz i maly peczek natki pietruszki. Przykryc, dusic 10 min. Sos odparowac do polowy, odcedzic, zmieszac z miesem
krabow. Schlodzic.
3. Ciasto rozwalkowac na grubosc 6 mm, ulozyc na blasze do pieczenia tarty, naciac koncem noza promieniscie na trojkaty o wymiarach 13x8 cm. Posmarowac
rozmaconym jajem, piec ok. 20 min w piekarniku ogrzanym do temp. 230żC.
Przeciac ciasto rownolegle do powierzchni i nafaszerowac je sosem z krabami.
Reszte sosu podgrzac i podawac z ciastem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin