0.PLACEK Z OWOCAMI K DUDY(smaczny i szybki) Sk�adniki: 6 jaj 1,5 szklanki cukru kryszta�u 1,5 szklanki m�ki krupczatki 3/4 szklanki m�ki kartoflanej 1 cukier waniliowy 1,5 �y�eczki proszku do pieczenia 15 dag margaryny - roztopi� razem z olejem i letnie doda� do ciasta 6 �y�ek oleju - Owoce sezonowe : truskawki, bor�wki, �liwki, jab�ka lub inne Wykonanie: Bia�ka ubi�, doda� cukier i cukier waniliowy ,ubija�, doda� ��tka ubi�. Wsypa� m�ki wymieszane razem z proszkiem do pieczenia i wszystko wymiesza�. Wla� roztopion� margaryn� z olejem i wymiesza�. Wla� na wysok� blaszk� i u�o�y� obok siebie owoce, kt�re b�d� si� zapada�. Piec ok.45 min w temp 180-200 stopni. Po upieczeniu odwr�ci� na druga stron�. (sp�d ma by� na g�rze). Posypa� lekko cukrem pudrem. 1.CIASTO JABKOWO BUDYNIOWE Sk�adniki: Kruche ciasto: - 3 szklanki m�ki, - 3 �y�eczki proszku, - 3 ��tka, - kostka mas�a, - 3/4 szklanki cukru, - cukier waniliowy. Masa: - jab�ka 1kg, - cukier, - 3 budynie �mietankowe lub waniliowe, - 1l mleka. Jak przyrz�dzi�? Zagnie�� kruche ciasto. Po�ow� wy�o�y� sp�d blaszki. Jab�ka drobno pokroi� lub wrzuci� do malaksera. Zasypa� cukrem do smaku i lekko poddusi�. Je�li puszcz� du�o soku i b�d� zbyt wodne to ja dodaje zawsze kleiku ry�owego - wychodzi idealna konsystencja i nie b�d� si� p�niej rozpada�. Tak� mas� jab�kow� k�adziemy na ciasto. Nast�pnie gotujemy budynie na litrze mleka. Wyk�adamy krem budyniowy na mas� jab�kow� i przykrywamy warstw� ciast kruchego. Pieczemy 30-45 minut w 180C. Mo�na jab�ek nie sma�y� tylko roz�o�y� na cie�cie! Szybsze! 2.BAJADERKA I Sk�adniki: - 5 paczek herbatnik�w- ka�da po 100g (najlepsze s� Petit Beurre), - 1 s�oik d�emu �liwkowego lub wi�niowego, - 1/2 szklanki cukru, - 2 �y�ki kakao, - 1/2 kostki margaryny, - 1/3 szklanki wody, - 100g rodzynek, - 1 zapach rumowy lub arakowy. 1. Kakao, cukier, wod� i margaryn� zagotowa�. 2. Do lekko przestudzonej masy doda� d�em, rodzynki, 3,5 paczki po�amanych herbatnik�w i zapach. 3. Reszt� herbatnik�w roz�o�y� i wy�o�y� na nich mas�. Uwagi: Nale�y poczeka� z krojeniem bajaderki by przestyg�a. Wa�ne jest te� by herbatniki do masy by�y po�amane na ma�e kawa�ki a nie pokruszone. Dodaj� wi�cej herbatnik�w na du�� blach� daje 2 d�emy i 11 - 12 paczek herbatnik�w (tych wi�kszych) Trzeba wyczu� proporcje bo jak dodasz np za du�o mleka lub d�em b�dzie rzadki to trzeba doda� wi�cej herbatnik�w. Herbatniki uderzam t�uczkiem do mi�sa jeszcze gdy s� zapakowane - mniej okruch�w i szybsze. 3.BAJADEKA II Sk�adniki: Biszkopt: - 4 jaja, - 1 szkl. m�ki tortowej, - cukier waniliowy, - 1 szkl. cukru, - 2 p�askie �y�eczki proszku do pieczenia. Masa: - biszkopt, - 1 szkl. kwa�nego soku pomara�czowego, - 1 szkl. mocnej kawy z fusami, - 3-4 �y�ki kakao, - bakalie, - olejek pomara�czowy, - 1 kieliszek spirytusu. Dodatkowo: - 30 dkg okr�g�ych biszkopt�w,/ewent herbatniki/ - krem do tort�w,/najlepszy karpatkowy/ - polewa czeoladowa. Biszkopt: 4 ca�e jaja miksujemy z 1 szkl. cukru i cukrem waniliowym na puszyst�, g�st� mas�. Dodajemy szklank� m�ki tortowej, proszek do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut. Masa: upieczony biszkopt kruszymy, dodajemy sok pomara�czowy, kaw� z fusami, kakao, bakalie, olejek oraz spirytus. Wszystko dok�adnie ��czymy. Sok pomara�czowy i kaw� dodawa� stopniowo, aby kontrolowa� g�sto�� masy. Dno blaszki wyk�adamy biszkoptami. Na biszkopty k�adziemy mas�, krem do tort�w, polew� czekoladow�. 4.CAPPUCCINO Biszkopt z 4 jajek �1 szkl cukru kryszta�u �1 szkl m�ki pszennej �4 jaja �4 �y�ki wrz�cej wody �2 �y�ki m�ki ziemniaczanej �1 �y�eczka proszku do pieczenia Bia�ka ubi� na sztywno, ubijaj�c po��czy� z cukrem. Doda� ��tka, miksuj�c doda� wrz�c� wod�. Nast�pnie przesian� m�k� z proszkiem do pieczenia. Piec w lekko nagrzanym piekarniku ok. 30 min w temp.170-180�C (piekarnik elektryczny) przy w��czonych obydwu grza�kach, prze��czaj�c po 15 min na termoobieg i po 10 min w��czy� ponownie obie grza�ki. Masa: �1jajko, �4 ��tka, �0,5 szkl. cukru, �1 margaryna, �2 szkl. mleka w proszku, �1 serek waniliowy Wszystkie jajka utrze� na parze -to znaczy na garnek z gotuj�c� wod� postawi� misk� z jajkami i miesza� najlepiej trzepaczk�(d�ugo trwa), doda� cukier i uciera� dalej na tak� lekko g�st� mas�, nast. zestawi� z garnka troch� niech ostygnie dodawa� powoli margaryn� potem do tego 2 szkl. mleka w proszku a na koniec serek waniliowy. Na upieczony biszkopt wyla� 1 szkl. kawy rozpuszczalnej mo�e by� mocniejsza ciasto b�dzie smaczniejsze potem wy�o�y� na to mas� mo�esz posypa� kaw� lub czekolad�. 5.CIASTO ANANASOWE Upiec biszkopt. Krem: puszka ananas�w, 2 galaretki ��te, 2 budynie ��te, kostka margaryny, 2 ��tka, 2 paczki delicji, w�dka. Ugotowa� 2 ��te budynie w p� litra soku z ananas�w. Do gor�cego wmiesza� 2 galaretki ��te i sch�odzi�. Utrze� kostk� margaryny z 2 ��tkami, dodawa� budy� i uciera�. Doda� pokrojony w paski ananas i wymiesza� � wy�o�y� na biszkopt. Na mas� budyniow� pouk�ada� delicje namoczone w w�dce (namoczony tylko biszkopt delicji) i uk�ada� delicje galaretk� do do�u.Ca�e ciasto pola� polew�. 6.CIASTO TOFFI Ciasto: 2 szklanki m�ki 3 ��tka 250 g margaryny 0,5 szklanki cukru 1 �y�eczka proszku do pieczenia Ze wszystkich sk�adnik�w zagnie�� ciasto i upiec na dw�ch blachach w piekarniku. Masa: 1 puszka (200ml)mleka skondensowanego s�odzonego 0,5l �mietany krem�wki(mo�e by� wi�cej) 0,5 szkl. cukru -(mo�na doda� cukier puder)(mo�na nie dawa�) opakowanie �mietan-fixu posiekane orzechy w�oskie lub innych bakalii Puszk� z mlekiem gotowa� oko�o 2 godzin nast�pnie sch�odzi�. �mietan� ubi� z cukrem i �mietan-fixem wy�o�y� na 1 placek, przykry� drugim. Wierzch posmarowa� ciep�� mas� skondensowanego mleka, posypa� posiekanymi orzechami, sch�odzi� ciasto. 7.CIASTO Z TRUSKAWKAMI (INNYMI OWOCAMI) 1 kostka margaryny(ja u�ywam Kasi)+1 szklanka cukru+3 �y�ki wody(najlepiej gazowanej) to wszystko stawiamy na malutkim gazie, mieszamy i pilnujemy aby si� nie zagotowa�o. Margaryna musi si� rozpu�ci� i po��czy� z cukrem ale nic poza tym. Studzimy. Jak wystygnie doda� 2 szklanki m�ki, 2 jajka, 1,5 �y�eczki proszku do pieczenia, cukier waniliowy. zmiksowa�. Ciasto wyla� na blaszk� (ja k�ad� na blaszk� papier do pieczenia lub foli� aluminiow�). Na ciasto uk�ada� truskawki (oczywi�cie bez szypu�ek). Pieczmy ok. 40min, w temp. 180 st. (jak termo obieg po p� godzinie trzeba sprawdzi� jak si� placek miewa). Czy si� upiek� sprawdzamy wtykaj�c w niego patyczek(wyka�aczka?) jak jest suchy znaczy, �e nasze zmagania zako�czone i po posypaniu cukrem pudrem mo�na przyst�pi� do konsumpcji). 8.KRUCHY PLACEK Z JAB�KAMI Sk�adniki: 2 szklanki m�ki, kostka mas�a, 2 jajka, p� szklanki cukru pudru, 3 �y�ki cukru, p� kilograma jab�ek Wykonanie: Jab�ka umy�, obra�, wrzuci� do wrz�tku i kilka minut pogotowa�, a nast�pnie przetrze� przez sito. M�k� posieka� z mas�em, doda� ��tka oraz cukier puder, a gdy ciasto zacznie si� lepi�, zagnie�� je r�k� i wstawi� do lod�wki na godzin�. Ciasto cienko rozwa�kowa� i wylepi� nim form� (troch� pozostawi� na kruszonk�). Form� z ciastem wstawi� do piekarnika (180 st. C) i lekko podpiec. Bia�ka ubi� na sztywn� pian�, a nast�pnie doda� cukier. Na podrumienionym placku u�o�y� jab�ka i przykry� ubit� pian�. Z pozostawionego ciasta zrobi� kruszonk� i wy�o�y� na pian�. Blach� ponownie wstawi� do piekarnika. Gdy wierzch si� zrumieni, ciasto jest gotowe. 9.SZARLOTKA Sk�adniki: 0,5 kg m�ki, kostka i 2 �y�ki mas�a, cukier waniliowy, ��tko, 2 ugotowane ��tka, �y�ka proszku do pieczenia, 1,5 kg jab�ek, p� szklanki cukru, �y�ka cynamonu Wykonanie: M�k� przesia� na stolnic�, doda� cukier, cukier waniliowy, przetarte przez sito, ugotowane ��tka, surowe ��tko, proszek do pieczenia, mas�o. Z podanych sk�adnik�w zagnie�� ciasto. 1/3 ciasta od�o�y�, a reszt� rozwa�kowa� i prze�o�y� do formy. Ciasto posypa� bu�k� tart�. Starte na tarce jab�ka wymiesza� z cukrem i cynamonem, a nast�pnie po�o�y� na cie�cie. Pozosta�e bia�ka ubi� z 4 �y�kami cukru na sztywn� pian�. Pian� po�o�y� na jab�kach. Pozosta�e ciasto zetrze� na tarce na wierzch szarlotki. Piec oko�o 50 min w temp. 180 st. C. Posypa� cukrem pudrem. 10.MURZYNEK Z GALARETK� Ciasto: 5 jaj, szklanka cukru, �y�eczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki m�ki, 2 �y�ki kakao. Ciasto ubija� jak na biszkopt. Upiec w blasze ok. 40 min. Po ostudzeniu przekroi� na 2 cz�ci Masa: galaretk� (czerwon�) zala� gor�c� wod� (1,5 szklanki), zostawi�, a� zastygnie. 2 �y�eczki �elatyny rozpu�ci� w po�owie szklanki wody. Kostka mas�a, szklanka cukru pudru, 3 jajka, 3 �y�ki kakao, 50 g w�dki, zapach arakowy. Mas�o utrze� z cukrem i ��tkami na jednolit� mas�, doda� kakao i w�dk�, dalej uciera�. Nast�pnie doda� bia�ka ubite na sztywn� pian� i �elatyn�, zapach arakowy. Ca�o�� ubija� ok. 2 min. mikserem. Na koniec doda� galaretk� pokrojon� w drobn� kostk�. Ca�o�� ubi� mikserem, a� wszystkie sk�adniki si� po��cz�. Mas� szybko rozsmarowujemy na placku. Wierzch posypa� cukrem pudrem. 11. SNIKERS 5 paczek zwyk�ych herbatnik�w 1 paczka (du�a ) krakers�w 1 mleko skondensowane s�odzone (gotowa� 3 godz. Na bardzo ma�ym ogniu i ostudzi�) 0,5 litra �mietany (�aciata) 30 % + 2 �mietan fixy � ubi� sam� �mietan� p�niej doda� �mietan fixy 0,5 czekolady mlecznej KREM 2,5 szkl mleka 3/4 szkl cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 du�y budy� waniliowy lub �mietankowy na 3/4 litra 1 margaryna �Kasia� 3 �y�ki cukru pudru Ugotowa� budy� ( z 2,5 szkl mleka) i ostudzi� Margaryn� utrze� z cukrem + zimny budy� Uk�ada� na blaszce warstwy: Herbatniki Krem budyniowy Krakersy Ugotowane mleko skondensowane Herbatniki Bita �mietana Czekolada (zetrze� na drobnych oczkach) 12.TORT JAB �KOWY...
lifenika