Karminadel gornoslaski.txt

(0 KB) Pobierz
 Karminadel gornoslaski

Skladniki:
Mieso wieprzowe z karczku 40 dag
Sledz solony sredni 1 szt.
Cebula srednia 1 szt.
Jajo 1 szt.
Bulka kajzerka 1 szt.
Maka pszenna 5 dag
Pieprz naturalny,majeranek,sol
Smalec 20 dag.

Przepis:
Sledzia namoczyc w zimnej wodzie na kilka godzin.Po wymoczeniu oczyscic i wyfiletowac.Mieso wyluzowac z kosci.Bulke namoczyc w wodzie lub mleku i dokladnie odcisnac.Cebule obrac i pokroic w drobna kosteczke.Mieso,sledzia i bulke zemlec w maszynce do miesa,dodac cebule jajo i przyprawy do smaku.Z masy formowac niewielkie okragle,lecz plaskie kotleciki o grubosci ok.1,5-2 cm,obtoczyc je w mace i smazyc na dobrze rozgrzanym tluszczu z obu stron na zloty kolor.Podawac z ziemniakami,kiszona kapusta duszona,salata zielona z boczkiem wedzonym,mizeria lub salatka z kapusty bialej.

 

Zgłoś jeśli naruszono regulamin