Pierniczki drobne.txt

(0 KB) Pobierz
Pierniczki drobne 

Skladniki:
Jaja 4 szt.
Maka pszenna 1 kg.
Miod sztuczny lub miod z maslanki 50 dag.
Cukier 15 dag.
Proszek do pieczenia 1 paczka.
Przyprawa do piernikow 2 paczki.
Margaryna 25 dag. 

Przepis:
Miod stopic z tluszczem i korzeniami.Z 10 dag cukru sporzadzic karmel z odrobina wody i polaczyc go z miosem,tluszczem i korzeniami.Calosc wystudzic.Zoltaka jaj oddzielic od bialek,po czym zoltka utrzec z reszta cukru.Do utartych zoltek dodac wystudzona mase z karmelem,wymieszac i dodac,ucierajac jednoczesnie palka,przesiana make i proszek do pieczenia.Pozostale bialka ubic na sztywna piane,polaczyc z zarobionym ciastem.Dokladnie wymieszac,wyrownac,oproszyc wierzch maka i pozostawic na noc do stezenia.Na nastepny dzien walkowac platy o grubosci 1/2 cm i wykrawac z nich drobne pierniczki za pomoca malych foremek.Piec w srednio nagrzanym piekarniku na wysmarowanych tluszczem blachach.

 

 

 
Zgłoś jeśli naruszono regulamin