Wątróbka cielęca z sosem śmietanowym.rtf

(7 KB) Pobierz
W¹tróbka cielêca z sosem œmietanowym

tróbka cielęca z sosem śmietanowym

 

Składniki:

50 dag wątróbki cielęcej

2 łki mąki

łka oliwy z oliwek lub oleju roślinnego

3 łki masła

3/4 szklanki śmietanki 18-proc.

mała cebula (obrana i drobno posiekana)

łeczka mielonej słodkiej papryki

l

pieprz

ponadto:

ziemniaki piure lub ziemniaki z wody

 

 

tróbkę umyj, osusz, pokrój na porcje i obtocz w mące wymieszanej z solą i mieloną papryką.

 

Na patelni rozgrzej oliwę i 2 łki masła, usmażtróbkę na średnim ogniu (po 3-4 minuty z każdej strony). Następnie przełóż na półmisek i zostaw w ciepłym miejscu (np. w nagrzanym piekarniku).

 

Do tłuszczu pozostałego na patelni dodaj resztę masła i zeszklij cebulę (2 minuty), a potem wlej śmietankę. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, przypraw do smaku solą i pieprzem, dobrze podgrzej (ale nie gotuj!). Przed podaniem wątróbkę polej sosem.

 

tróbkę możesz podać z piure i sezonową surówką.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin