Krem kalafiorowy.rtf

(6 KB) Pobierz
Krem kalafiorowy

Krem kalafiorowy

 

Składniki:

niezbyt duży kalafior

drobno pokrojona cebula

10 dag drobno posiekanych migdałów

2-3 łodygi selera naciowego

2 łki oleju

1/4 łeczki startej gałki muszkatołowej

5 szklanek przegotowanej wody

(lub Bulionu warzywnego WINIARY)

l

pieprz

 

Do wrzącej wody (bulionu), włóż umyty kalafior i ugotuj go, co potrwa około 15 minut, po czym  ł cedzakową wyjmij kalafior i odłóż go na podręczy talerz.

 

Na rozgrzanym w dużym rondlu oleju zeszklij drobno posiekaną cebulę, dodaj pokrojone łodygi selera i posiekane migdały, i podsmaż mieszankę przez około 5-6 minut, cały czas mieszając. Po wlaniu wywaru z kalafiora pogotuj zupę przez kolejne 5-6 minut, odstaw z ognia i lekko przestudź. Z ugotowanego kalafiora odetnij różyczki i zostaw je na później, a pokrojony w kostkę głąb zmiksuj z ugotowaną zupą, przetrzyj całość przez sito i wlej z powrotem do garnka.

 

Zupa będzie gotowa, gdy dodasz różyczki kalafiora, podgrzejesz na niewielkim ogniu i doprawisz solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp ją jeszcze startą gał muszkatołową i zamieszaj.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin