Alzacka zupa z rzodkiewek.rtf

(6 KB) Pobierz
Alzacka zupa z rzodkiewek

Alzacka zupa z rzodkiewek

 

Składniki na 4 porcje:

2 pęczki młodych rzodkiewek

duża cebula

łka masła

gałka muszkatołowa

4 szklanki Rosołu drobiowego WINIARY (lub przegotowanej wody)

szklanka jogurtu

sok i skórka otarta z połowy cytryny

l

pieprz

 

Dokładnie umyj rzodkiewki. Odetnij im listki, włóż do garnka i zalej dwiema szklankami gorącego rosołu lub osolonej wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Dodaj sok i skórkę z cytryny, zmiksuj, po czym przetrzyj przez sito.

 

Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na stopionym maśle, a następnie dodaj pokrojone na ćwiartki rzodkiewki i, mieszając, smaż przez 3-4 minuty. Zalej pozostałym gorącym rosołem, zagotuj, a potem dodaj przetarty przez sito wywar z liści rzodkiewek. Po wymieszaniu gotuj jeszcze około 5 minut, dopraw do smaku solą, pieprzem i startą gał. Odstaw i połącz z jogurtem.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin