WINO AGRESTOWE.doc

(24 KB) Pobierz

Wino agrestowe

Przepis nr. 01

Agrest nadaje się bardzo dobrze do wyrobu win średnich i ciężkich takich jak Sherry, Madera, Tokaj, Marsala itp. Agrest należy brać niezbyt dojrzały, ze względu na to, że wtedy posiada on optymalny dla potrzeb winiarskich skład. Zbyt duże rozcieńczenie soku agrestowego wodą powoduje posmak trawy i "pusty" smak.

100 gramów agrestu dostarcza około 35 kilokalorii, 1400 miligramów kwasu jabłkowego, 90 gramów wody, 1,1 grama białka, 3,4 grama węglowodanów, 3,2 grama błonnika, 210 miligramów potasu, 34 miligramy fosforu, 28 miligramów wapnia, 7 miligramów magnezu, 2 miligramy sodu, 0,3 miligrama żelaza, 0,1 miligrama cynku, 180 mikrogramów witaminy A, 0,04 miligrama witaminy B1, 0,03 miligrama witaminy B2, 0,3 miligrama witaminy B3 (PP), 0,02 miligrama witaminy B6, 40 miligramów witaminy C, 0,4 miligrama witaminy E.

Owoce należy przebrać, resztki kwiatów, szypułki i listki odrzucić, owoce zmiażdżyć jakimkolwiek sposobem. Powstałą miazgę sparzyć większą częścią przepisanej wody, po ochłodzeniu zadać drożdżami, po upływie jednego dnia przecedzić, wygnieść, wytłoczyny zalać resztą przepisanej wody (ostudzonej), wymieszać, po upływie jednego dnia odcedzić i wygnieść. Otrzymane ciecze zmieszać, dodać przepisaną ilość cukru (przy dużym dodatku w dwóch lub trzech porcjach), pożywki wg przepisu i fermentować w baniaku zamkniętym rurką fermentacyjną.

Przykłady na 10l wina:

wino 11% - 11,5%   A

wino 17% - 18%   B

wino mieszane 17% - 18%   C

5kg agrestu

6kg agrestu

2,5kg agrestu

6l wody

5l wody

2,5kg porzeczek

1,8kg cukru

2,8kg cukru

5,5l wody

3g pożywki

4g pożywki

2,8 kg cukru

 

 

4g pożywki

Bardzo dobra jest domieszka porzeczek. Czarnych porzeczek można dodać nawet 25%, otrzymując wino o aromacie muszkatowym.

XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

 

 

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin