Kluski z ziemniaków surowych (pyzy).rtf

(6 KB) Pobierz
Kluski z ziemniaków surowych (pyzy)

Kluski z ziemniaków surowych (pyzy)

 

Składniki:

1,5 kg ziemniaków

2 jaja

l

5-10 dag mąki do podsypania

5 dag słoniny do polania

5 dag cebuli

 

Ziemniaki dokładnie umyj pod bieżą wodą. Połowę ugotuj w mundurkach (skórkach), obierz, ostudź i przepuść przez maszynkę. Resztę ziemniaków cienko obierz, zetrzyj na drobnej tarce i lekko wyciśnij. Wyciśnięty sok odstaw, a gdy się ustoi - zlej z wierzchu płyn, a pozostałą na dnie skrobię dodaj do wyciśniętych ziemniaków. Połącz ziemniaki surowe z gotowanymi, wbij jaja, osól powstałą masę i zagnieć ciasto. Teraz ulep w mące gałki wielkości orzecha włoskiego, w każdej zrób zagłębienie.

 

Ugotuj jedną kluskę na pró i - jeśli ciasto okaże się za rzadkie, dodaj do niego 3-4 łki mąki pszennej lub łki ziemniaczanej. Kluski takie gotuj 5-8 minut i wyjmuj ł cedzakową na sito, po czym przelej gorą wodą i okraśoniną topioną ze skwarkami i usmażoną cebulą lub ulubionymi sosami.

...
Zgłoś jeśli naruszono regulamin